Ogled profesionalnega video studia

Objavljeno: 23. februarja 2011

ogled0

ogled0V torek, 22. februarja se je pred studiem VPK nabrala pisana druščina: od študentov do seniorjev, različnih poklicev, a vsi z isto radovednostjo – kako filmi in oddaje v resnici nastajajo? Kaj vse je potrebno? Skozi VPK nas je peljal Peter Falež.

Ogledali smo si scenografijo oddaje Na zdravje, komentatorsko sobo Šport TV, scenografijo kviza Vse ali nič iz TV3 in tudi priprave na snemanje oddaje Knjiga mene briga TV Slovenija. Šteli smo koliko luči je potrebno, da »ubijejo« sence za en mali studio in prsti na rokah niso zadostovali. Priprave luči, mikrofonov, usklajevanje kamer in vse lahko traja tudi celo dopoldne za eno 20-minutno oddajo.
Sprehodili smo se skozi montažne prostore, kjer se vse posneto obreže in prikroji za gledanje ter videli strežniško sobo, kamor pridejo kabli iz vseh kamer in gredo do montaže. Vso opremo imajo podvojeno ali pa hitro zamenljivo, saj si studio ne more privoščiti, da bi snemanje odpadlo zaradi napake enega malega kosa opreme.
Vstopili smo tudi v tovornjake za reportaže v živo iz terena in izvedeli kako potekajo prenosi tekem in ostalih športnih dogodkov.
Videli smo, da je za profesionalne oddaje in prenose potrebno veliko dela in drage opreme, ampak da se da tudi z manj opreme (npr. v multimedijskem centru pri Socialni akademiji) marsikaj narediti.

 

{gallery}galerije/11/ogled{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1