Ostati v stiku

Objavljeno: 11. marca 2019

Pred tem projektom nisem vedela nič o kontaktni improvizaciji. Učenje o tej dejavnosti mi je odprlo novo obzorje. Vedno me je zanimalo, kako ljudje iščejo pomene skozi telesnost in kontaktna improvizacija se je izkazala za dober način raziskovanja tega področja. Kako oseba uporabi prostor v komunikaciji? Kako telesno izkusimo stres? To so zanimiva in relevantna vprašanja, ki jim redko namenjamo pozornost. Življenjski slog, ki ga dandanes živi večina ljudi, nam ne pušča veliko prostora za gibanje ali za telo. Ne ustavimo se, da bi ugotovili, kje nas sploh boli glava. Ko zaznamo glavobol, le hitro pogoltnemo tableto, da ga ustavimo. Čutimo slabo voljo, utrujenost in napetost, pa niti ne opazimo, da ramen nismo sprostili že tri dni.

Ker treniram ritmično gimnastiko, je gibanje velik del mojega življenja. Toda še vedno se slabo zavedam zmožnosti svojega telesa za sprejemanje in dajanje informacij. Odkar sem na češkem sodelovala v projektu Keep in contact, razmišljam o možnostih uporabe te dejavnosti v modernem življenju. Telo je velik zaklad, sporoči in nauči nas lahko marsikaj in včasih se mi zdi, da ta dar zapravljamo. Naj gre za vpeljavo fizične aktivnosti na delovna mesta, gibalno terapijo ali prostočasno dejavnost, kontaktno improvizacijo vidim povsod. Ne le, da nas vrača k telesnosti, uči nas tudi o naši ustvarjalnosti ter čustvenem odzivanju. Kontaktna improvizacija uporablja metode, ki se nam zdijo tuje, zato je mnogim težko začeti s to dejavnostjo. Kljub temu je vredna vstrajanja.

Besedilo: Ema Meden
Fotografije: Dobroti (CZ)

 

Če bi rad/-a naredila prve korake v kontaktni improvizaciji, si poglej vaje, ki so jih razvili udeleženci usposabljanja. Poleg tega jih boš lahko preizkusil/-a v praksi na delavnici, ki jo bodo pripravile slovenske udeleženke usposabljanja. Keep in contact!

Projekt Keep in contact je sofinanciran s strani programa Erasmus+.

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1