Po rdeči preprogi do zvezd

Objavljeno: 23. aprila 2014

Prav do zvezd sicer nismo prispeli. Še ne. Nekateri izmed 24 mladih, ki so se udeležili 70-urnega brezplačnega (brezplačnost delavnice so omogočili: Evropa za državljane, Urad za mladino RS in Mestna občina Ljubljana) usposabljanja USTVARI FILM pa bodo gotovo razvili še kakšno idejo v filmskem svetu.

DSC_0045V 3 mesecih so s pomočjo strokovnih mentorjev napisali scenarij za svoj kratki film, se naučilo režije in dela s polprofesionalno snemalno opremo ter montaže v profesionalnem programu, 22. 4. 2014 pa so na premieri pred polno Arrupejevo dvorano  končne izdelke prikazali širši javnosti.

Nastalo je 7 kratkih filmov na temo človekovih pravic, ki bodo tudi del mednarodne kampanje Enjoy Your Rights in bodo naloženi tudi na portal kampanje, ki bo viden tudi v Italiji, Nemčiji, na Češkem in Madžarskem.

DSC_0049Kaj vse se lahko pripeti ob snemanju filma so v polnosti spoznali Nives Felić, Anja Cigoj Kuzma, Rok Pisk. Ko ti končno uspe uskladiti, da imajo vsi igralci čas ravno takrat, ko je snemalno prizorišče na razpolago, se pokvari kamera, vsi posnetki so pokvarjeni in ne preostane drugega, kot da vse posnameš na novo.
Filmarija je včasih lahko pravi ši(h)t.

Neža Repanšek, Tea Štular in Katarina Tomažin so se podale v filmsko raziskovanje pravice do dela. Njihov prvenec se imenuje Kako rumen pa je tvoj nos?

Kaya Kamenarič, Enej Mlinarič, Taran Mlinarič niso čakali na maj, tako da že aprila postavljajo na ogled zgodbo o Maju. Ampak tale Maj ni tako prijeten kot je topli mesec maj.


Trije fantje slovenske krvi in argentinskih korenin: Peter Zemljič, Tomas Pleško, Tomas Juvančič so poskrbeli za svetovljanski pridih naše delavnice. Kadar so bili slovenski skloni prevelik zalogaj, smo preklopili na španščino ali angleščino. Tako je pomenljiv tudi naslov njihovega filma: Think before you speak.

Najmlajšo ekipo na naši delavnici sestavlja peterica Neža Potočnik, Maruša Debeljak, Emilija Vida, Lovrenc Habe, Urban Podgrajšek. Čeprav so mladi, poznajo že marsikatero modrost, ki je zajeta v Zgodbi, kot jo piše življenje.

Scenarij za film Balon so Denis Paradiž, Admir Komić, Primož Vaupotič, Matej Šajn dodelovali do zadnjega in še bi ga, če ne bi bil datum premiere zadnji rok za oddajo filmčka.

Ana Marija Španovič, Gorazd Kurent, Lenart Šmid so se v filmu The Choice humorno poigrali s predsodki.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


One Response to Po rdeči preprogi do zvezd

  1. Pingback: Socialna akademija » Pomladna ponudba na portalu Videonaklik

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1