Pod lipo v Pregari, z metulji v Abitantih

Objavljeno: 2. septembra 2014

V eni najlepših sončnih sobot tega poletja smo v vasici Pregara uživali v meditaciji pod nežnim vodstvom Tjaše Franko, plesu, petju in zgodbah povezanimi z lipo, okušali izdelke iz lipe in izvedeli, da pravzaprav sedimo pod lipcem in ne lipo. Vonj lipovih listov je dopolnjeval tisto nerazložljivo po čemer smo hrepeneli.

IMG_8842Pot smo nadaljevali v skrivnostno vasico Abitanti, kamor nas je pripeljala Marta Sekolonik, ki je pred časom tu predstavila svojo pesniško zbirko. Pred vstopom v vas smo odkrivali pomen treh simbolov vasi: vodnjaka, znamenja in hrasta.

V toplih sončnih žarkih smo recitirali verze iz pesniške zbirke Let metuljev – Metuljev let na baladurju naših gostiteljev družine Grondalijevih.

IMG_8914Sin Martin nas je pospremil po posestvu, razkazal živali, čebelnjak in trte, pokazal mejo s Hrvaško, oče Gracian je poskrbel, da nismo bili žejni in mama Nevia, da nismo odšli lačni. Z različnimi zgodbami iz preteklosti nas je v pristnem domačem jeziku popeljala v čas svojih babic. Svojo veliko ljubezen in ponos do svojih prednikov izražajo tudi z veliko skrbjo za več kot 150 let staro trto, pri kateri šteje prav vsak grozd, ki ga ob trgatvi vsako leto skrbno naberejo in preštejejo.

Za Abitante velja rek, da tam zmanjka vode, a vina nikoli. Vodovoda namreč nimajo, a si ga zelo želijo. Tako lepa pristna istrska vasica si zasluži našo pomoč pri zbiranju sredstev za ohranjanje naravne in kulturne dediščine.

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1