V Nemčiji nabirali znanje o politično-državljanskem izobraževanju

Objavljeno: 15. junija 2016

V Berlinu se je konec maja odvil zaključni seminar zadnjega letnika štipendijskega programa Europa gestalten – Politische Bildung in Aktion in srečanje nekdanjih udeleženk in udeležencev tega programa ob njegovem zaključku. V programu so kot predstavniki Socialne akademije sodelovali mag. Mario Plešej (2012/2013), dr. Petja Mihelič (2013/2014) in Martin Glažar (2015/2016).

Program, ki ga je od leta 2008 izvajala nemška vladna ustanova Zvezno središče za politično izobraževanje ob podpori fundacije Robert Bosch Stiftung, je bil namenjen usposabljanju mladih izvajalcev politično-državljanske vzgoje in izobraževanja iz držav Srednje in Jugovzhodne Evrope. Mladi strokovnjaki so s pomočjo štipendije preživeli od dva do šest mesecev v eni izmed nemških ustanov za politično-državljansko izobraževanje (politische Bildung v nemščini ali civic education v angleščini). Večinoma so to nevladne organizacije različnih ustanoviteljev, npr. društev, sindikatov, cerkva, ki pa so se zavezale skupnim ciljem in načelom tovrstnega izobraževanja državljank in državljanov z namenom krepitve demokracije.

Martin Glažar in Mario Plešej z mentorjem Titusom MöllenbeckomUdeleženci programa so skupaj z nemškimi kolegi delali na konkretnih nalogah bodisi tako da so pripravili in izvedli svoj projekt bodisi so bili vključeni v obstoječ projekt organizacije, v kateri so gostovali, ali pa so organizirali študijski obisk v svojo državo ali v Nemčijo. Vsi trije predstavniki Socialne akademije so se odločili za organizacijo študijskega obiska v okviru področja učenje iz zgodovine. Mario Plešej je skupini nemških multiplikatorjev s študijskim obiskom predstavil, kako se v Sloveniji soočamo s svojo travmatično preteklostjo, ki jo je zlasti zaznamovala druga svetovna vojna, komunistična revolucija in povojni množični poboji. Petja Mihelič in Martin Glažar pa sta organizirala študijska obiska za slovenske multiplikatorje, ki so v Nemčiji spoznavali, kako tam predelujejo temne strani svoje nacistične in komunistične preteklosti.

Mario Plešej je izdelal film z naslovom Short Study Visit “Treffpunkt Slowenien. Kleines Land — Viele Einflüsse”, Martin Glažar pa film z naslovom So fern so nah – tako blizu, tako daleč, ki si ju lahko ogledate spodaj.

 

Okrogla mizaNa zaključnem srečanju v Berlinu so udeleženci zadnje generacije in nekaj predstavnikov prejšnjih letnikov programa ob prisotnosti predstavnikov organizatorjev pogledali nazaj na prehojeno pot. Na okrogli mizi so prof. Eckart Stratenschulte iz Europäische Akademie Berlin, Markus Lux iz Robert Bosch Stiftung, Victoria Kupsch iz European Democracy Lab in med drugimi tudi Mario Plešej iz Socialne akademije kot predstavnik udeležencev programa razpravljali o politično-državljanskem izobraževanju in preverjali politične vizije o Evropi.

Znanje, ki so ga udeleženci programa Europa gestalten – Politische Bildung in Aktion pridobili v Nemčiji, sedaj širijo v svojih državah na različnih delovnih mestih, predvsem v nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo z neformalnim izobraževanjem. Poleg tega ohranjajo stike med seboj v okviru alumniskupine, ki nudi možnosti za nadaljnje sodelovanje prek skupnih projektov.

 

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1