Pomen skavstva za družino

Objavljeno: 17. septembra 2009

skavti0.jpg

skavti0.jpg

V Štepanji vasi je v okviru prireditev Socialnega tedna v četrtek, 17.09., potekalo predavanje o pomenu skavtstva za družino, ki se ga je udeležilo približno 25 ljudi. Dogodek je organizirala Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov. Predavateljica, odrasla skavtinja Anica Sečnik, je družinska žena in mama šestih otrok, tudi skavtov. Skupaj z možem sta se s skavtskim gibanjem seznanila prav preko otrok, ki so se pridružili skavtom v začetku 90 – ih, ko je v Sloveniji skavtstvo ponovno zaživelo.

  Predavateljica je izpostavila sledeče:
-    začetnik skavtskega gibanja, lord Baden Powell, je na svojstven način evangeljska načela prestavil v prakso, ki temelji na vzgoji mladega človeka v odgovornega državljana.
-    slovensko »družinsko« skavtstvo je enkratno v svetu, nastalo kot posledica preteklih družbenopolitičnih razmer. Odrasli, ki v času svojega odraščanja niso imeli možnosti skavtstva, so pomen tega prepoznali ob spremljanju svojih otrok, skavtov.
-    vzgojni proces skavtskega gibanja se v odrasli dobi nadaljuje in prenaša v družine odraslih skavtinj in skavtov.
-    odrasle skavtinje in skavte se združujemo v bratovščine, ki predstavljajo izjemno okolje tako za  razvoj posameznika na telesnem, duševnem, duhovnem in splošno družbenem področju (posebej izpostavljen pojem »vesel kristjan«) kot tudi življenja v skupini (doživetja skupnih taborov, preživljanje prostega časa v naravi, medsebojna povezanost in pomoč, skupna druženja in prijateljstvo, služenje skupnosti).
-    odrasle skavtinje in skavti na vse aktivnosti, ki jih organiziramo, vzamemo svoje otroke in s tem gradimo enkratne vezi.
-    zaradi velikega starostnega razpona naših članov  (od 21. pa tja do 80. leta) predstavljamo odrasle skavtinje in skavti vzorec lepega medgeneracijskega povezovanja in sožitja.
-    odrasle skavtinje in skavte podpiramo in sodelujemo z mladinskim skavtskim gibanjem v vsej svoji dejavnosti
V razpravi, ki je sledila, so udeleženci, v večini odrasle skavtinje in skavti, izmenjali svoje izkušnje in pogled na velik pomen skavtstva za družino. Strinjali so se, da so taki dogodki pomembni za celotno družbo in izrazili obžalovanje, da se jih udeleži premalo »zunanjih« poslušalcev.
Gospa Anica Sečnik je zaključila večer z besedami hvaležnosti za milost in obogatitev življenja, ki ga je vsej družini prineslo skavtstvo, povzeto v Jezusovi misli: »Imejte življenje v obilju in jaz sem z vami!«

 

{gallery}galerije/09/skavti{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1