Pomoč matematičnih algoritmov

Objavljeno: 24. novembra 2011

a-koganajvolim

a-koganajvolimTisti, ki si želijo bolj »interaktivno« pomoč pri oblikovanju volilne odločitve, lahko posežejo po katerem izmed tehtnih spletnih vprašalnikov, ki želijo volivcem pomagati najti tisto politično opcijo, ki je najbližje njihovim stališčem in vrednotam.

Na spletnem naslovu koganajvolim.si tak vprašalnik ponuja tudi Časnik, spletni mnenjski portal, ki ga zaznamujejo zavezanost konzervativni, katoliški in klasično liberalni usmeritvi. Jasna mnenjska drža Časnikovih piscev pa seveda ne pomeni »nagnjenosti« vprašalnika v to ali ono smer. Njegovi avtorji zagotavljajo, da gre pri vprašalniku za »v tujini že preverjeno metodologijo matematičnih algoritmov, ki pripeljejo do dejanskih podobnosti stališč strank in volivcev, ne glede na običajne politične opredelitve, kot so desno – levo, napredno – nazadnjaško, liberalno – konzervativno itd. Teh pojmov vprašalnik sploh ne vsebuje«.

Kakšna je torej zasnova vprašalnika koganajvolim.si? K sodelovanju je bilo povabljenih enajst strank z najvišjo kotacijo pri javnomnenjskih rezultatih (sodelovale so vse, razen Slovenske demokratske stranke, kar je glede na sicer izmerjene volilne preference precejšen »hendikep« tega in še kakšnega drugega spletnega vprašalnika), ki so odgovorile na vrsto anketnih vprašanj. K odgovoru na petnajst konkretnih vprašanj so povabljeni tudi uporabniki vprašalnika koganajvolim.si, ki se pri tem odločajo za pomembnost posameznega vprašanja in stopnjo strinjanja z enim od dveh ponujenih nasprotujočih si odgovorov.

Poglejmo za pokušino nekaj vprašanj: kakšna naj bo usoda pokojninske reforme; ali je referendumov preveč in naj se njihova uporaba omeji; kaj naj bo z državnim deležem v državnih bankah in zavarovalnicah; kakšna naj bo obdavčitev najbogatejših podjetnikov; kako naj bo Slovenija decentralizirana; kako naj država varčuje v državni upravi; ali naj država najame dodatno milijardo za gospodarstvo; ali se uporabnik strinja z družinskim zakonikom, prepovedjo Titove ulice, legalizacijo mehkih drog …

»Ob koncu boste videli, kateri izmed najpomembnejših slovenskih strank so vaši odgovori najbližje!« vsem, ki bodo po premisleku odgovorili na zastavljena vprašanja, obljubljajo avtorji spletnega vprašalnika koganajvolim.si. Z njim pa nagovarjajo ne le neodločene in neprepričane volivce, temveč tudi tiste, ki so že sprejeto odločitev pripravljeni še dodatno preveriti.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1