Poročilo Socialnega tedna 2013

Objavljeno: 30. septembra 2013

V soboto, 28. septembra 2013, se je z dvodnevnim seminarjem v Nazarjah zaključil peti Socialni teden v Sloveniji pod naslovom Zakaj še za-upaš? Skupaj ga je pripravilo 68 partnerjev pod vodstvom Socialne akademije, v tednu dni pa se je na njem zvrstilo 70 dogodkov: predavanj, diskusij, okroglih miz, oddaj, delavnic, plesa zaupanja, slikarskih razstav, planinskega izleta ipd. Že tradicionalno je pred Socialnim tednom potekal fotografski natečaj, na katerem je bila izbrana naslovna fotografija, spremljali pa so ga tudi prispevki 27 blogerjev, v katerih so le-ti oblikovali razmišljanja na naslovno temo. Letošnji Socialni teden je presenetil s pestrostjo in številčnostjo dogodkov, z dobrim sodelovanjem in zavzetostjo posameznikov – prostovoljcev pa so pri Socialni akademiji naredili korak naprej tudi pri spremljanju kakovosti dogodkov. Prisotnost projekta na spletnih straneh Socialnega tedna in v socialnih omrežjih Facebook, Twitter ter Youtube je bila še bolj intenzivna, za pomoč pripravljalcem dogodokov Socialnega tedna 2013 pa so pripravili tudi knjižico Zaupam si pripraviti dogodek.

Z naslovom Zakaj še za-upaš? so organizatorji predvsem želeli spodbuditi in oživiti zaupanje, saj je prav zaupanje tisto, ki nas drži skupaj in nam daje moči za sodelovanje, skupno ustvarjanje in sobivanje. Ko ni več zaupanja, ni več spoštovanja, ni sloge. V poslanici, ki uvaja v vsakoletno dogajanje, je izpostavljena vrednota in moč za-upanja, ki se lahko razblini kot milni mehurček, njegovo vrednost pa spoznamo šele, ko ga več ni.

Beseda na uvodni okrogli mizi »Ko ni več zaupanja« z dr. Andrejem Fištravcem, sociologom in županom Maribora, Barbaro Brezigar, pravnico in nekdanjo generalno državno tožilko, dr. Francetom Arharjem, bančnikom in nekdanjim guvernerjem Banke Slovenije, ter Imrejem Jerebicem, glavnim tajnikom Slovenske karitas, je tekla o zaupanju v politiki, sodstvu, monetarni politiki, gospodarstvu in civilni družbi.Udeleženci 70 dogodkov po Sloveniji so imeli priložnost spregovoriti z znanimi in tudi z manj uveljavljenimi gosti. Govorili so o zaupanju v družinah, Cerkvi, političnih strankah in podjetjih. Veliko je bilo slišanega o družbenih spremembah, za katere moramo vsi prevzeti odgovornost. Zaživeti bo treba z novim življenjskim slogom in zaupati posameznikom, organizacijam, ki so še vredne našega zaupanja. Po prvih ocenah je bilo na vseh dogodkih krepko čez dva tisoč gostov, sodelavcev in obiskovalcev. Socialni teden so sklenili v Nazarjah z zaključnim seminarjem 27. in 28. septembra. Tema seminarja je bila, kako obrniti trende v Sloveniji in kakšna je vloga civilne družbe pri krepitvi družbene pravičnosti. Z zanimivimi gosti iz civilnodružbenih organizacij, gibanj, medijev in politike so razpravljali o bližnji preteklosti in sedanjem stanju civilne družbe v Sloveniji ter iskali poti njenega nadaljnjega delovanja in medsebojnega so-delovanja. Seminar je bil namenjen dejavnim članom slovenske civilne družbe, saj je slonel na predpostavki, da se družbene spremembe zgodijo najprej v ljudeh, preko njih pa se nato razširijo v družbo, kar privede do potrebnih in želenih sistemskih sprememb. Socialni teden je lahko zgled dialoga različno mislečih, ki je tudi letos rodil sadove. Predstavniki 68 različnih skupin, gibanj in organizacij so na pripravljalnih srečanjih skupaj določili temo in zapisali poslanico. Poudarjena je bila vloga dialoga in ustvarjalnosti, pomembno je bilo tudi medsebojno prilagajanje. Projekt krepi civilno družbo na lokalni ravni, ob čemer se krepijo medsebojne vezi, organizatorji pridobivajo znanja in veščine, stopajo v stik z znanimi gosti in artikulirajo svoja mnenja. Bolj kot dogodki sami, je pri Socialnem tednu pomemben proces razvoja skupin in organizacij ter osebnostni razvoj posameznika, ki v njem sodeluje. Mojca Perat

Tags:


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1