Prebudimo Slovenijo 2013

Objavljeno: 20. oktobra 2013

Na Srečanju kristjanov in ljudi dobre volje je bila v soboto, 19. 10. 2013 prisotna tudi Socialna akademija s svojo stojnico. Ker smo natisnili zbornik predavanj s tega predavanja pred dogodkom samim, smo bili vključeni v sam proces nastajanja srečanja, poleg tega pa smo predstavili svoje delovanje z drugimi izdanimi knjižicami in karticami z izjavami iz www.videonaklik.si.

Z uvodnim govorom je pričel predsednik civilne iniciative Prebudimo Slovenijo, Jože Strgar in govoril o vedno slabšem stanju v Sloveniji, saj se zdi, kot da smo Slovenci talci gospodarskih in političnih moči, ki poskrbijo najprej zase, za državljane te države pa jih malo briga. Spregovoril je tudi Jan Zobec, ustavni sodnik, ki pravi, da je Slovenija na ustavi temelječa demokracija, ki bi morala bolj spoštljivo in vestno pisati svoje zakone, predvsem pa jih dosledno tudi izvajati. Nekdanji obrambni minister Aleš Hojs se je v svojem referatu spraševal ali res še imamo svojo državo ali nam jo bodo prevzeli tuji kapital in voditelji.

Zgodovinar Stane Granda pa je predstavil zgodovinski pregled o narodnem zavedanju Slovencev ter razmišljal, kako je biti in živeti kot Slovenec danes. Sam rešitev vidi v aktivnem državljanstvu, zavzemanju za skupnost in ne pritoževanje in ‘jamranju’ ter zmerjanju.

Zbranim je spregovoril tudi koroški Slovenec Jože Wakounig, ki je svoj referat naslovil Slovenski kristjan danes in jutri. Generalna direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič pa je govorila o upiranju režimu v prejšnji državi in o pravičnem delovanju v javni upravi takrat in danes.Socialna akademija je s svojo predstavitvijo zadovoljna, saj so se ljudje zanimali za teme aktivnega državljanstva, za študij in različne seminarje, z nami pa so delili tudi razmišljanja o govorcih, katerih izjave imamo na karticah. Po srečanju je sledil neformalen pogovor o tem, kako bi morali tako srečanje oziroma njegov ‘odmev’ predstaviti tudi mladim še letos in jih spodbuditi k aktivnemu državljanstvu.

Anderja Kumer

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1