Predlog za branje: The 4 Disciplines of Execution

Objavljeno: 14. decembra 2023

Knjiga The 4 Disciplines of Execution prihaja iz založbe FranklinCovey, znane po mnogih odličnih knjigah, namenjenih voditeljem. Kot predlog za branje jo predlagamo predvsem tistim voditeljem skupin in gibanj, ki imate nekoliko manj težav z načrtovanjem, več pa s samo izvedbo načrtovanega.

Kaj o knjigi menita Benjamin Tomažič, direktor Inštituta Integrum in Matej Cepin, direktor Socialne akademije?

Med branjem mi je knjiga na več ravneh predstavljala spodbude za spremembe pri moji voditeljski vlogi.

Temelji na predpostavki, da je večji problem, kot to, da ne bi znali dobro načrtovati, to, da načrta ne zmoremo dobro uresničiti. Predstavi sistem štirih korakov do uspešnega izvajanja načrtov, avtorji pa tudi na jasen način in z razumljivimi poudarki utemeljijo, kaj jih je privedlo do sistema, ki ga zagovarjajo.

Štiri stopnje oz. discipline, preko katerih spodbujamo večjo realizacijo naših načrtov, so:

  1. Osredotočati se na najpomembnejše (wildly important) in ne pustiti tistemu, kar je precej pomembno, da prekrije ta del.
  2. Delovati na ključnih kazalnikih (disciplina vzvoda). In se zavedati, da bo 80 % naših rezultatov prišlo iz 20 % naših aktivnosti.
  3. Vzpostaviti jasno tablo z rezultati (beleženje, koliko smo bili pri doseganju kazalnikov že uspešni). Ta disciplina naj bi vodila k veliki angažiranosti vseh, ki vidijo rezultate v vsakem trenutku in vedo ali “zmagujejo” ali ne.
  4. Ustvariti ritem spremljanja in odgovornosti. Zato ima vsaka ekipa kratka tedenska srečanja, na katerih se ovrednoti tedenske uspehe in neuspehe ter išče morebitne spremembe za nadaljnje delovanje.

Benjamin Tomažič

Na svoji profesionalni poti sem velikokrat v vlogi moderatorja strateških načrtov. Organizacijam pomagam, da analizirajo svoje okolje, si zastavijo ključne strateške cilje in postavijo jasen načrt, kako bodo te cilje uresničile. Vendar pa se pogosto zgodi, da načrti po mojem odhodu ostanejo v predalu. Ekipe, s katerimi delam, jih ne vzamejo dovolj »za svoje«, da bi jih tudi realizirale.

Knjiga The 4 Disciplines of Execution, ki sem jo prebral v letu 2022, pa je mojo, takrat že več kot 15-letno prakso, v marsičem prenovila. Po bližnjem srečanju z njo se še bolj zavedam, kako načrtovati, da bodo načrti manj pogosto ostajali v predalih.

Matej Cepin

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1