Priklon in aplavz

Objavljeno: 20. maja 2014

V angleškem mestecu Exeter je od 15. do 19. maja potekalo srečanje skupin, ki sodelujejo v učnem partnerstvu ACT, ki vzpodbuja aktivno državljanstvo s pomočjo uporabe gledaliških tehnik. Program družbene solidarnosti na odru financira EU preko sredstev LPP programa Grundvig.

IMG_1351Projekt je ustvarjal priložnosti za mešane skupine ljudi, prevsem za družbeno prezrte skupine. Udeleženci so ustvarjali gledališke prizore na podlagi svojih izkušenj o aktivnem državljanstvu.

Udeleženci iz Anglije, Italije, Nemčije, Romunije in Slovenije so pripravili in izvedli zaključno predstavo, ki povzema teme, s katerimi so se organizacije ukvarjala skozi 2 leti aktivnega delovanja.

Države so za okvir predstave dodelale zgodbo o Andrei, državljanki Evrope, ki se sooča z vsakdanjimi problemi današnjega časa. Predstava se je začela v Nemčiji, kjer se Andrea spominja svoje preteklosti: neuspešnih poskusov študija, iskanja zaposlitve, enoličnega dela v tovarni, zaznamovanosti s političnimi dogodki (padec zidu, razmah liberalnega kapitalizma, ukinjanje socialnih pravic), težkih osebnih preizkušenj. Andrea se odloči, da bo lepšo prihodnost iskala v drugi državi.

IMG_1365Tu je zgodbo prevzela romunska skupina, ki je prikazala težave in predsodke, s katerimi se srečujejo državljani vzhodnega dela EU ob iskanju zaposlitve drugod po Evropi. Slovenska perspektiva Andrejine zgodbe se je osredotočila na upehanost človeškega duha, ki stremi k uspehu in pozablja na vključevanje v družbeno dogajanje. Angleži so predstavili problematiko bivanjske praznine in izgube pripadnosti človeka v visokotehnološki informacijski družbi. Italijanski del pa je bilo povezovanje vseh zgodb z glasbo.

Srečanje se je zaključilo s predavanjem in diskusijsko kavarno udeležencev.

 

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1