Primorski padalci navdihujejo filmarje

Objavljeno: 13. novembra 2015

Še nedavno nepoznani in nepriznani s strani zgodovinskih učbenikov in splošne javnosti, so postali navdih mladih filmarjev.

Njihova zgodba je bila v tem letu predstavljena v dveh dokumentarcih: RTV-jevskem Ivanu Rudolfu (režiser Marko Radmilovič), ki se osredotoča na glavnega pobudnika za organiziranost slovenskih fantov v zavezniškem ujetništvu, in “naših” Rudolfovih padalcih.

V začetku leta se je skupina mladih lotila snemanja dokumentarcev o neprečiščeni slovenski polpreteklosti. Martin Glažar, v sodelovanju z Veroniko Snoj, se je lotil zgodbe velikih domoljubov, ki so postali prve žrtve revolucije, ki žre svoje lastne otroke. Nastal je dokumentarec v produkciji Socialne akademije Rudolfovi padalci, kjer lahko spoznate zanimivo in tragično zgodbo slovenskih junakov.

DSC_0025Pred komemoracijo za padle padalce, ki je vsako leto v Škrbini 11. novembra ob 11 h, zadnja leta organizirajo tudi kulturni večer v Komnu. Letos sta se v kulturnem domu predstavila oba dokumentarca. Nato pa je sin Ivana Rudolfa, Saša Rudolf, spregovoril še par besed o svojem videnju očetovega dela in doprinosa padalcev k boju za slovensko mejo. Večer je organiziral in povezoval Ivo Jevnikar, kateremu gre tudi zasluga, da je zgodba o padalcih po dolgih desetletjih molka znova prišla na plano.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1