ProMotE v Braziliji

Objavljeno: 6. junija 2013

Predstavnici Socialne akademije sta med 15. in 22. majem 2013 sodelovali v projektu Promote. Projekt Promote v 12 mesecih združuje partnerske organizacije Starkmacher iz Nemčije, Trialoga s Češke, Gen Rossa iz Italije, HKT iz Nemčije in Fazende de Esperanza iz Brazilije, Nemčije, Portugalske, Argentine, Mehike, Kolumbije in Filipinov). V okviru projekta se z zagotavljanjem varnega in vključujočega okolja borimo proti brezposelnosti mladih in različnim oblikam nedostojnega dela v razvitih in razvijajočih državah.

Ciljna skupina projekta Promote so mladi z manj priložnosti med 18. in 25. letom; projekt mladim ponuja nove priložnosti za sodelovanje in neformalno izobraževanje, da bi pridobili sposobnosti in ključne kompetence za razvoj na individualni, družbeni in profesionalni ravni. Projekt tudi spodbuja sodelovanje med organizacijami, ki delujejo na različnih področjih mladinskega dela ter spodbujajo izmenjavo novih metod in dobrih praks, s pomočjo bomo posamezni partnerji lahko pomagali pri preprečevanju brezposelnosti, socialni izključenosti in marginalizaciji mladih po svetu.

V okviru projekta Promote smo se predstavniki organizacij srečali že na Češkem, na prvem delu konference, v maju pa je sledil drugi del srečanja. V Braziliji smo si v mestu Guaratingueta ogledali kako poteka življenje v centrih Fazenda de Esperanza,  ustanovah za zdravljenje odvisnosti. Spremljali smo življenje odvisnikov po odločitvi za korenito spremembo v njihovem življenju – življenje brez drog. Delovanje Fazend de Esperanza je osnovano na treh temeljih – skupnost, duhovnost, delo. Odvisniki na Fazendi ostanejo 1 leto, ločeni od prejšnjega življenja, navad in družine. V okviru rehabilitacije so vključeni v različne aktivnosti – v času našega obiska so mnogi sodelovali v pripravi mjuzikla v okviru projekta Forte sem violência, ki  je bil tokrat prvič izveden izven evropske celine. Projekt Forte sem violência (Močni brez nasilja),  je izvorno projekt nemške organizacije Starkmacher, ki s projektom širi pomembno sporočilo.

Osnovna ideja je krepitev samozavesti otrok, ki jih v projektu postavijo pred zanimiv izziv – skupaj s skupino Gen Rosso pripravijo mjuzikl »Streetlight«. Le v treh dneh vsak udeleženec osvoji znanja, s pomočjo katerih lahko sodeluje v posameznem delu končne predstave.  Mjuzikl je osnovan na resnični zgodbi Charlesa Moatsa, ki se je kljub svoji odločitvi za odpoved nasilju, znašel v konfliktu med dvema tolpama in plačal z življenjem. S sodelovanjem v tem mjuziklu mladi odkrivajo problematiko vsakodnevnega nasilja ter ozavestijo pomen ‘notranje moči’ – če si namreč močan, ne potrebuješ nasilja. V Braziliji so projekt pripravili odvisniki v centrih Fazenda de Esperanza, kar je predstavi, zaradi njihovih težkih življenjskih zgodb, pridalo še dodatni pridih pristnosti. O projektu so poročale vse večje brazilske televizijske hiše. Projekt Forte sem violência bo v Braziliji gostoval  do konca julija. O projektu produkcijska skupina 18 frames pripravlja tudi dokumentarni film, ki bo premierno predvajan v novembru 2014.

Utrinek s projekta v Braziliji si lahko ogledate tukaj

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1