Razpis za oddajo prispevkov na temo zgodovine in spomina na zločine druge svetovne vojne

Objavljeno: 16. avgusta 2022

Razpis za oddajo prispevkov: mednarodna zgodovina in spomin na zločine 2. svetovne vojne na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Sloveniji in severni Jadranski regiji.

Vabimo k oddaji prispevkov, ki obravnavajo mednarodno zgodovino in spomin na marginalizirane in pozabljene kraje v jugovzhodni Evropi, kjer je med drugo svetovno vojno prišlo do genocida ali sistematičnih umorov.

Razpis za prispevke je odprt za kandidate s stalnim prebivališčem v državah članicah Evropske unije ne glede na to, ali so na začetku doktorskega študija ali pa so že uveljavljeni raziskovalci in znanstveniki.

Več informacij je na voljo TUKAJ.

Pozdravljamo multidisciplinarni pristop in pogled na temo iz zgodovinskih disciplin, antropologije, kulturnih študij, družboslovja in umetnosti.

Rok za oddajo prijav je 1. oktober 2022.

Ob prijavi pošljite kratek življenjepis in povzetek predlaganega raziskovalnega dela (dolžina 1000 besed) v angleškem jeziku.

Več informacij je na voljo TUKAJ.

Prijave sprejemamo na naslova heike.karge@geschichte.uni-regensburg.de in thomas.porena@gmail.com

Uspešni kandidati (približno 15) bodo povabljeni, da svoje raziskave predstavijo na mednarodni konferenci, ki bo potekala v Regensburgu v Nemčiji, leta 2023 Prispevki bodo tudi objavljeni v publikaciji v angleškem jeziku, ki bo predvidoma izšel naslednje leto.

Projekt Between Memory and Oblivion: prostori spominjanja druge svetovne vojne

Poziv k oddaji povzetkov je del mednarodnega projekta Med spominom in pozabo (Between Memory and Oblivion), ki ga financira Evropska unija.

Partnerske organizacije v projektu smo:
  • Documenta – Center for dealing with the past, Hrvaška
  • Jasenovac Memorial Site, Hrvaška
  • Zavod APIS, Slovenija
  • Socialna akademija, Slovenija
  • Max Mannheimer Haus, Nemčija
  • Regensburg University, Nemčija
  • Associazione 4704, Italija
  • Topografia per la storia, Italija

Projekt je namenjen spodbujanju spomina na drugo svetovno vojno, razpravi o spominskih krajih druge svetovne vojne (nekdanja koncentracijska taborišča, taborišča prisilnega dela, ubijalska taborišča, zapori) in boju proti zapuščenosti in pozabi, s katero se ti kraji pogosto soočajo.

Kraje spominjanja v različnih evropskih državah obravnavamo s poudarkom na transnacionalnih razsežnostih holokavsta in drugih genocidov, pri tem pa upoštevamo tudi lokalne in regionalne vidike.

Dodatne informacije: sabina@socialna-akademija.si

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1