Predavanje in okrogla miza o vprašanjih prikritih grobišč, Ljubljana, 10. 4. ob 19.00

Objavljeno: 23. marca 2015

no image

Aktualnim vprašanjem v zvezi z reševanjem vprašanj prikritih grobišč bo posvečeno predavanje in okrogla miza v Kazini na Kongresnem trgu v Ljubljani v petek, 10. aprila 2015, ob 19.00.

Uvodno predavanje o arheologiji ter odnosu do prikritih morišč in grobišč:

  • mag. Draško Josipovič, arheolog in vodja odkopa grobišča Hribarjev in Hudnikov

Okrogla miza o preteklem delu Komisije Vlade RS za reševanje prikritih grobišč in njenih nadaljnjih korakih

  • Jože Dežman, zgodovinar, predsednik komisije
  • dr. Mitja Ferenc, zgodovinar, član komisije
  • Pavel Jamnik, zgodovinar, član komisije

Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je v preteklih letih opravila pomembno delo pri odkrivanju in evidentiranju prikritih grobišč ter pri osveščanju slovenske javnosti o dogodkih po II. svetovni vojni, s čimer je močno zaznamovala proces vzpostavljanja moralnih in vsebinskih izhodišč za spravo v slovenskem narodu. Odkritje Hude jame pred šestimi leti predstavlja prelom v delu komisije. Kot opozarja predsednik komisije Jože Dežman, je delo komisije paralizirano. Preostalih žrtev iz Hude jame še niso iznesli, posmrtni ostanki še vedno ležijo v plastičnih zabojčkih v provizorični kostnici, delo komisije pa je praktično ustavljeno.

Pred nami je praznovanje 70. obletnice zaključka II. svetovne vojne pa tudi 70. obletnica povojnih pobojev. Status quo, v katerega smo ujeti, ne koristi nikomur v slovenski družbi, do žrtev in njihovih svojcev pa je žaljivo in podcenjujoče.   Okrogla miza želi v duhu resnice in sočutja v odprtem in dobronamernem dialogu analizirati preteklo delo komisije ter iskati možne odgovore na vprašanje, kako – če sploh – nadaljevati z delom komisije ter kako spodbuditi moralni in spravni proces v Sloveniji.

 

 

Tags: , , , , , ,


One Response to Predavanje in okrogla miza o vprašanjih prikritih grobišč, Ljubljana, 10. 4. ob 19.00

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1