“Europe for citizens” v Bolgariji

Objavljeno: 13. oktobra 2009

sofija0.jpg

sofija0.jpgV petek, 9. okrobra 2009, je v Sofiji potekalo zaključno srečanje partneric programa »Europe for citizens«. V projektu so sodelovale organizacije iz Bolgarije, Hrvaške, Romunije, Belgije, Španije, Italije in Slovenije. Po uvodnem govoru predstavnice Bolgarije so sledile predstavitve drugih držav. Socialna akademija je v okviru omenjenega projekta izvedla štiri dogodke na temo aktivnega državljanstva:

  • Z demokracijo nad apatijo
  • Evropska civilizacija na poti – kam?
  • Ali imamo ženske kaj povedati?
  • Kakšna naj bo Evropa? – Tudi od tebe je odvisno!

Active citizens for better Europe
»Too many people expect wonders from democracy, when the most wonderful thing of all is just having it.«

Več o teh dogodkih je Socialna akademija že objavila na svoji spletni strani.

Tudi druge organizacije so, po predstavitvah sodeč, pripravile dobre programe. Večinoma je šlo za razna neformalna izobraževanja, okrogle mize, raziskave javnega mnenja … Večina je svojo ciljno publiko še malo zožala, tako so na primer Belgijci vse svoje aktivnosti izvajali za  zaposlene v proizvodnji in prodaji čevljev, Španci pa so s projekti opozarjali na še vedno boljši položaj moških v službah.

Po predstavitvah je sledila debata, v katero so se lahko vključili še predstavniki različnih bolgarskih institucij – kot je Rdeči križ, razna ministrstva in zbornice ter univerze. V ospredju pogovora je bila Lizbonska pogodba zaradi nedavnega irskega »da«. Poudarek je bil predvsem na nezaupanju ljudi v pogodbo, kar izhaja iz pomanjkanja informacij. V nadaljevanju debate se je razvil pogovor o nezainteresiranosti in apatičnosti mladih do aktivnega udejstvovanja v civilni družbi. Strinjali smo se, da ima Evropa na tem področju še veliko dela, saj je prihodnost (v veliki meri) odvisna od mlade generacije.

Zaključili smo z idejo o razširitvi parnerstva na druge države. Pomembno je, da se vsak posameznik zaveda, da lahko tudi on prispeva k izboljšanju celotne družbe.

{gallery}galerije/09/sofija_9{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1