Severna dežela

Objavljeno: 7. novembra 2011

no image

Tretjega novembra je Kulturno društvo Obok v sodelovanju s Socialno akademijo in Mladinsko-informacijskim centrom MIC priredilo drugi letošnji filmski večer. Ogledali smo si ameriški film Severna dežela (North Country, 2005), z oskarjevko Charlize Theron v glavni vlogi in pod režijsko taktirko Niki Caro.

Gre za svobodno obdelavo zgodbe Lois Jenson, ki je kot delavka v rudniku utrpela veliko trpinčenja in nadlegovanja na račun svojega spola. Odločila se je toľiti rudnik in po dolgem boju leta 1984 toľbo tudi dobila. Jenson vs. Eveleth Mines je bil prelomen sodni primer, ki je spremenil pravo o spolnem nadlegovanju v ZDA in s tem tudi miselnost o neprimernosti spolnega nadlegovanja v delovnem in tudi drugem okolju.

Po končanem filmu smo opravili osebno refleksijo s pomočjo vprašanj na listu, nato pa se preselili v MIC-ov bar, kjer smo ob soku in piškotih rekli še par besed na temospolnega nadlegovanja na delovnem mestu.

V decembru pa že vsi nestrpno čakamo ljubkega filma Otročički, ki brez komentarja, le ob spremljavi glasbe, spremlja prvih 18 mesecev življenja štirih malčkov na štirih koncih sveta: na Japonskem, v Mongoliji, ZDA in Namibiji. Sočasno, dan za dnem, pred očmi gledalca rastejo in odkrivajo svet Mari, Bayarjargal, Hattie in Ponijao. Malčki odraąčajo v ritmu kultur, v katere so rojeni, in v ritmu načinov življenja svojih staršev. V času globalizacije ta svojevrstni dokumentarec  postavi ogledalo vrednotam »naprednega« sveta. Otročički nas bodo popeljali v čas adventa in pričakovanje Jezusa, ki je k nam prišel prav v podobi nebogljenega otroka.
Se vidimo 1. 12. ob 19.45 (po maši v Marijini kapeli ob 20h) v Arrupejevi dvorani Duhovnega srediąča sv. Jožefa (Ulica Janeza Pavla II. 13, Poljane).


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1