Si alfa, beta, gama ali delta moški?

Objavljeno: 5. junija 2024

V tem kratkem prispevku se bomo dotaknili pomena štirih glavnih vlog samcev iz živalskega sveta, t. i. alfa, beta, gama in delta samcev.

Zaradi njihove pogosto destruktivne vloge bomo nekoliko več pozornosti posvetili gama samcem. Se lahko iz tega modela kaj naučimo o vodenju in medosebnih (hierarhičnih) odnosih med moškimi?

Alfa

Vloga alfa samca je večini znana. Je moški, ki je zaželen pri samicah, drugi moški pa mu želijo biti podobni. Je karizmatičen, pogumen, močan, sposoben, odločen in odgovoren.

Ker se alfa samec nahaja na vrhu hierarhije, so njegove glavne prednosti povezane s statusom in močjo. Ima praktično neomejen dostop do sredstev (denarja) in žensk. Ta funkcija pa s sabo prinese veliko stresa in malo priložnosti za počitek oziroma odklop.

Beta

Beta samec je drugi v vrsti. Deluje v krogu alfa samca in običajno zanj izvaja operativne naloge. Alfa samec beti zaupa, beta pa od alfe išče potrditev. Glavna prednost beta samca je njegova lojalnost in njegove operativne sposobnosti. Uživa privilegije višjega statusa od večine, vendar brez stresa, ki ga sicer prinaša položaj alfa samca.

Negativni strani beta samca sta, da je brez jasnega vodenja zmeden in da lahko v primeru nezadostnega priznanja povzroča probleme.

Delta

Delta samca najbolje opiše pojem običajnega moškega. To je moški, ki hodi v redno službo, naredi, kar mu je naročeno in drži celoten sistem pokonci. Delta moški so moški, ki jih alfa moški vodijo. Delta moški je delaven in je na to tudi ponosen. Od drugih moških želi predvsem spoštovanje.

Prednosti moških s prevladujočimi delta lastnostmi je običajno (mirno?) življenje, ki ne vključuje veliko komplikacij, slaba stran pa, da nimajo družbene moči, razen ko se združijo z drugimi delta moškimi.

Gama

Gama moški je moški, ki ima možnost biti alfa, a ni pripravljen plačati cene, ki je za to potrebna. Ne želi se bojevati, ker ni pripravljen tvegati poraza. Gama samci so nadpovprečno inteligentni, menijo, da jim pripada boljši družbeni status, kot ga imajo, niso pa pripravljeni za to nič narediti. Gama samci niso odkriti, govorijo po ovinkih, in na bolj ali manj prikrite načine ponižujejo druge, npr. z norčevanjem in relativizacijo njihovih uspehov.

Kaj se lahko iz tega modela naučimo?

Vsak moški v sebi nosi določene prvine alfa, beta, delta in gama samca, vprašanje pa je, katerim pustimo, da prevladajo. Prav tako smo v različnih vlogah lahko postavljeni različno. V službi je moja vloga morda najbolj povezana z beta prvinami, doma pa bolj z alfa prvinami.

Ko smo v vodilni vlogi (ki zahteva največ alfa prvin), je ključno, da znamo v organizacijah prepoznavati karakteristike drugih. Kdo so tisti, ki si najbolj želijo naših usmeritev (beta prvine)? Kdo so tisti, ki bodo opravili delo, ki je potrebno, da se organizacija lahko premakne naprej (delta prvine)? In kdo so tisti, ki želijo moč vodenja, niso pa za to pripravljeni prevzeti odgovornosti (gama prvine)?

Pasti gama prvin

Gama samci želijo svoje gama značilnosti skriti, ker ne želijo biti izpostavljeni. Navzven se želijo obnašati kot beta samci. Vendar mislijo, da so boljši od alfa samca in da jim pripada njegovo mesto, zato ga bodo spodkopavali tam, kjer lahko to počnejo neopazno.

Pred alfa samcem se bodo na primer strinjali, da je njegov načrt dober, ostalim pa bodo izražali glede tega načrta izražali »skrbi«.

V konfliktu se bodo na prikrit način postavili na nasprotno stran in to želeli zaviti v tančico morale.

Pogosto bodo skušali v drugih (predvsem delta samcih) spodbuditi zavist do alfe.

Posameznike s prevladujočimi gama lastnostmi najlaže prepoznamo tako, da jim damo nekaj moči ter spremljamo njihovo obnašanje. Gama samci namreč moč vedno zlorabijo za prevlado nad drugimi in za gradnjo lastnega ega.

Avtor zapisa: Jakob Štrbenk.

Te zanima več?

Naroči se na novice za voditelje preko e-pošte in vsak mesec se bodo v tvojem nabiralniku znašle spodbude za tvojo voditeljsko rast!

Prisluhni tudi podkastu z Jakobom Štrbenkom:

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1