Sina, Saulius & Andrius

Objavljeno: 17. januarja 2014

Produkcija Socialne akademije se lahko na novo pohvali z dvema kratkima dokumentarcema o mladinskih iniciativah. Posneli smo jih na tujih tleh in ob spoznavanju razmer in aktivnosti v Nemčiji in Litvi z distance lahko na novo ovrednotili razmere pri nas doma na področju mladinskih iniciativ.

Poleti 2013 smo se odpravili z majhno nemško mestece Meinerzhagen, ki leži blizu Koelna. V tamkajšnji evangeličanski gimnaziji, ki jo obiskujejo učenci ne glede na pripadnost katerikoli veroizpovedi, imajo uveljavljen sistem obveznega družbenega udejstvovanja mladih v višjih letnikih. Tako 17-letniki opravijo vsaj 3 tedne prostovoljnega dela na izbranem socialnem področju (v bolnici, domu za ostarele, vrtcu, v tujini). Veliko gimnazijcev se odloči, da bodo s prostovoljnim delom nadaljevali. Za nekatere je to celo izkušnja, ki jim spremeni življenje – nase in na soljudi začnejo gledati z drugačnimi očmi. Skupina mladih se je pod vodstvom svojega razrednika odločila, da se prijavi na prestižno tekmovanje priznane nemške revije Focus za naj šolo prihodnosti. Ustanovili so spletno stran Sharens, ki mladim omogoča varen prostor, da delijo svoje izkušnje socialnega angažmaja. Skupina Sharens je na tekmovanju zmagala, a ni zaspala na lovorikah. Spletno stran so še razvijali. Sedaj, ko so ustanovitelji skupine maturirali in se poslavljajo z gimnazije so se znašli na prelomni točki. Bo Sharens še obstal? Bodo nove generacije gimnazijcev nadaljevale njihovo delo?
IMG_1380Glavna protagonistka dokumentarca je maturantka Sina. Poglejmo si zgodbo o Sharens skozi njene oči.

Povztek filma v angleščini: Sina and her friends just finished high school and are heading to study in some big city in Germany. With help of their teacher they founded a social blog page Sharens (http://www.sharens.org/) where young people can share their social experience. Their project won 1st place in a prestigious competition “School for the future” of the Focus magazine. Sina and other 9 founding members of Sharens are now searching for pupils in their school who would be willing to carry on with their project. The film tells the story of saying goodbye to childhood and starting an adult life, leaving behind the first big project that is a result of energetic work of schoolfriends.

 

DSCN2479Saulius Baradinskas in Andrius Januta sta ustanovila skupino Vilnius Temperature, ki snema akustične videospote mladih litvanskih glasbenikov. Skupini so se pridružili še drugi mladi. Njihov blog je vpliven na litvanski glasbeni sceni, vse bolj uveljavljen pa postaja tudi na baltski sceni.

Povztek filma v angleščini: Saulius Baradinskas and Andrius Januta joined their forces in 2010 and founded a group of music & filming enthusiasts who started filming young Lithuanian musitians singing live version of their songs in the background of different sites, bountyfully offered by the city of Vilnius. They set up a music blog that became more and more popular. They filmed in any weather conditions, hence the name of their group/blog Vilnius temperature. The blog gained importance throughout the baltic music scene.

 

Tags: , , , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1