Evropski mladinski tedni: Raznolikost lahko prispeva v mozaik enotnosti

Objavljeno: 19. avgusta 2015

Evropski mladinski tedni (European Youth Weeks) je dvotedenska poletna šola, ki poteka vsako leto v Haus am Maiberg (www.haus-am-maiberg.de), nemški ustanovi, ki že dolgo prispeva k izobraževanju in aktivnemu državljanstvu. Dogodek vsako poletje združi približno 50 mladih iz enajstih evropskih držav, letni tematiki ustrezno program obogatijo tudi zunanji gostje.

Poletna šola je v celoti obarvana z evropskim duhom, ožja tematika je vsako leto prilagojena aktualnim razmeram v Evropski uniji in širše. Tako smo udeleženci letos hitro spoznali, kako lahko raznolikost prispeva v mozaik enotnosti, če se za to zavestno trudimo in obratno – kako težko je doseči kompromis, če povsod iščemo negativne lastnosti.

smt6Ogromno takih primerov doživljamo v vsakodnevnem življenju ter jih zasledimo v medijih, saj je situacija v Evropi trenutno zelo pestra. Zato smo prve dni druženja namenili učenju osnov delovanja Evropske unije, pogovorom o grški krizi ter begunski problematiki. Ta sklop smo zaključili s simulacijo glasovanja Sveta Evrope o begunskih kvotah, nato pa se pomaknili proti bolj osebnim vidikom delovanja v skupini. Na različne načine smo spoznavali, kako hitro podležemo stereotipom kljub dostopu do informacij ter raziskovali, kako naša osebnost vpliva na delovanje v skupini, polni različnih narodnosti in interesov.

Ravno neformalni pristop k izobraževanju je bil tisti, ki nas je postavil pred nove izzive. Večina nas še ni imela izkušenj s tovrstnimi tehnikami, zato smo se pošteno prepotili, ko smo v delavnicah na pobudo mednarodnih učiteljev morali prevzeti različne vloge – od vojnega poročevalca, trdega pogajalca za državne interese, načitanega evrokrata do mirovnega posrednika in vodje skupine. Skozi situacijske zaplete smo se naučili, da je naša presoja pogosto odvisna od tistega, kar počnemo ter da konflikti lahko vodijo k izboljšanemu delovanju skupine.

smtSama lokacija izobraževalnega centra je več kot vrhunska, le ta leži na hribu nad mestecem Heppenheim an der Bergstrasse, obkrožen z vinogradi, hkrati samo dobre pol ure oddaljen od Frankfurta. Nasploh je ta del Nemčije gosto poseljen s kraji vrednimi ogleda (Mainz, Heidelberg, Karlsruhe, slikovite vasice ob Renu itd). Tudi mi smo si program popestrili na terenu, obiskali smo begunski center v Wormsu, kjer smo osebno prisluhnili pretresljivim zgodbam izobraženih beguncev naših let, se sprehodili čez slikovito univerzitetno mesto Heidelberg ter obiskali sedež Evropskega Parlamenta na drugi strani meje v Strasbourgu.

Dejstvo, da se je poletna šola odvila v srcu stare celine, je še dodatno spodbudila naša razmišljanja o miru, sožitju in temu, da se splača z odprtim dialogom truditi za razne oblike sodelovanja. Območje francosko-nemška meje je tekom zgodovine doživela številne spremembe in ravno tu so naši predhodniki oblikovali pomembne temelje za današnjo Unijo in zavezo k miru.

smt11Dvotedensko bivanje pod isto streho in skrb za skupno dobro ter medsebojne odnose je nas udeležence povezalo bolj kot smo si lahko predstavljali. Dodatno je k temu pripomoglo, da smo v prostem času izdelovali izdelke, ki so izboljšali podobo hiše (zofe, reciklirane gume za sedenje, risanje zidov). Strinjali smo se tudi, da je pestrost skupine pripomogla k pozitivnemu duhu in korektnemu odnosu do drugih (enakost spolov, številčno enaka zastopanost držav, različne usmerjenosti, zunanji udeleženci iz Afganistana, Rusije in Sirije, predstavniki manjšin, otroci mešanih zakonov, osebe s telesnimi okvarami itd). Ko moramo paziti na ljudi okrog sebe, so možnosti, da bi se naš ego razbohotil, manjše. Tega bi se morali držati tudi širše – svet bi bil lepši. Moje poletje je zaradi Evropskih mladinskih tednov vsekakor bilo lepše!

Teja Kikel

Več fotk tule in na Facebooku 10 ključnih stvari

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1