Socialni teden v Parizu: Demokracija, nova ideja

Objavljeno: 25. novembra 2011

francija0

francija0Skupinica sedmih udeležencev Socialnega tedna v Parizu iz Slovenije je v četrtek, 24.11. še v trdi temi zložila potovalke v kombi in napol zaspano krenila na pot. Pred njimi je bila večurna vožnja, ki jih bo končno vodila v Parc Floral, na jugovzhodnem obrobju Pariza, kjer bodo skupaj s približno 4000 udeleženci prisostvovali predavanjem, debatam, delavnicam in spremljajočemu programu Socialnega tedna 2011 pod naslovom Demokracija: nova ideja.

 

Socialni tedni se v Franciji odvijajo že od davnega leta 1904, ki že od vsega začetka nagovarjajo aktualne družbene teme, tudi skozi prizmo aktivnih katoličanov. Tema letošnjega Socialnega tedna (25. – 27. november 2011) je bila demokracija, ki jo ob dogajanjih na Bližnjem vzhodu, severni Afriki in ob protestih po Zahodnih mestih tudi Evropa odkriva na novo.

Skupinica slovenskih udeležencev je v Pariz prispela na predvečer pričetka Socialnega tedna in doživela toplo dobrodošlico s strani družin in redovnih skupnosti, ki so bile njihove gostiteljice. Program Socialnega tedna se je odvijal vsak dan z odmori od jutra do večera. Govorniki so bili vsekakor eminentni – od predavateljev s pariških univerz, aktivistov, filozofov, urednikov strokovnih revij in poslancev v Evropskem parlamentu vse do generalnega direktorja Svetovne trgovinske organizacije.

Predavatelji in razpravljavci so odpirali različne vidike demokracije, ki je del človeške zgodovine že zelo dolgo, hkrati pa jo v današnjem kriznem obdobju gradimo na novo. Govorniki so se v veliki meri strinjali, da je demokracija ideja, ki jo je vredno zagovarjati in jo je le ob aktivnih državljanih moč res živeti. Pri tem je pomembno, da se sliši vsak glas in da so državljani dejansko čutijo predstavljeni s strani demokratično izvoljenih predstavnikov. Hkrati so opozarjali na nevarnosti popularizma, ekstremizmov, apatičnosti, konzumeracije demokracije (vsiljevanja posameznikovih pravic, ki naj postanejo zakoni) in razvoja oligarhičnih struktur znotraj demokracije.

Zato ni fraza, da demokracije ni brez demokratov in demokracije so se udeleženci učili tudi v delavnici v manjših skupinah. Za vse udeležence iz Slovenije je bil Socialni teden v Parizu gotovo navdihujoča izkušnja, ob kateri bodo lahko izgrajevali sfere demokracije in jih povezovali med seboj.

{gallery}galerije/11/francija{/gallery}
Foto: Marko Jerina


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1