Solidarnost – izziv za Evropo

Objavljeno: 11. oktobra 2009

gdansk_1.jpg

gdansk_1.jpg"Socialni dnevi Katoličani za Evropo" je potekal v mestu Gdansk, od 8. do 11. oktobra 2009. Katoličani iz cele Evrope so na prošnjo škofov, članov Komisije škofovskih konferenc Evropske skupnosti (COMECE) pripravili pve socialne dneve za Evropo.

Konference se je udeležilo 29 držav evropske celine, ki so danes povezane z Evropsko unijo, ne glede na to ali je njihova država članica ali pa  je samo poklicana, da to postane. Srečanje je navdihovala papeževa enciklika Caritas in veritat in družbeni nauk Katoliške cerkve. Razprave so se je v glavnem nanašale na družbeno razsežnost človeške osebe in naše skupno življenje v Evropi. 

Izbrani datum in kraj imata poseben simbolni pomen. Spominjata ne samo na začetek Druge svetovne vojne leta 1939 in na konec komunistične vladavine v Srednji in Vzhodni Evropi leta 1989, temveč tudi na prvi obisk papeža Janeza Pavla II. v svoji domovini 1979. Ta papežev obisk je tudi pripeljal do rojstva Solidarnošći v Gdansku.To družbeno gibanje je združilo miljone poljskih delavcev in sledili so jim tudi drugi.

Solidarnost je nedeljiva, brez kakršnihkoli izključevanj in izjem. Vključuje stalne generacije in migrante. Solidarnost zahteva, da naša družba ščiti najbolj šibke ter brani in podpira družino, zgrajeno na zvezi moža in žene, kot temeljni gradnik družine.

 V Gdansku smo iskali konkretne poti za potrditev evropske solidarnosti sredi globalne krize, ampak tudi spodbuditi prispevek Evropske unije k civilizaciji ljubezni, ki ne izključuje nobene osebe ali kotička sveta in vključuje prihodnje generacije. 

 

{gallery}galerije/09/gdansk{/gallery} 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1