Strokovna ekskurzija v Benečijo

Objavljeno: 17. oktobra 2007

sak_ek_07.jpg

sak_ek_07.jpg V soboto 24. novembra 2007 pripravljamo strokovno ekskurzijo v Benečijo. Ekskurzija je del programa Socialne akademije in je namenja letošnjim, lanskoletnim in tudi predhodnim tečajnikom. S tem bomo ustvarili možnosti za druženje posameznih letnikov, izmenjavo izkušenj in načrtovanje skupnih aktivnosti. Zaradi organizacije ekskurzije vas prosimo, da pošljete e- mail s potrditvijo na naslov: info@socialna-akademija.si  ali pošljite SMS na gsm: 041/376 781 (Mojca Perat). Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka, 19. novembra 2007. V kolikor bi radi na ekskurzijo povabili tudi ožje družinske člane, lahko to sporočite skupaj z vašo potrditvijo na zgornji e-mail ali gsm. Cena prevoza zanje je 8 €, za vse ostale člane Socialne akademije pa je 15 €. Ne pozabite, da potrebujete s seboj veljaven osebni dokument in nekaj denarja za vstopnine (10 €). Prehrana ni organizirana, bomo pa imeli daljši postanek v Čedadu.

 

Pot  

Odhod iz Ljubljane ob 7.00 uri v smeri proti Kranju in preko mejnega prehoda Rateče v Kanalsko dolino do Table (Ponteba). Nato po Železni dolini do Bile (Resiuta) in v Rezijo, kjer bomo obiskali občinsko središče Ravanca. V dolini Reziji živi najbolj zahodna slovenska narodnostna skupina – Rezijani,  ki so ohranili svoje posebno slovensko narečje ter številne stare šege in navade. Naselja čepe na obeh bregovih hudourniške reke Rezije, na strmih pobočjih visokih hribov, v pravljično lepi pokrajini. Iz Rezije nadaljujemo v Pušjo vas (Venzone), ki ima izredno lepo obnovljeno srednjeveško arhitekturo, zgodnjegotsko katedralo in močno obzidje okoli celega kraja. Iz Pušje vasi bomo nadaljevali vožnjo skozi nekdanje slovenske kraje po robu Beneške Slovenije, po sledeh nekdanjega langobardskega limesa, proti jugu do Čedada. Čedad je upravno središče Benečije  in zelo slikovito, zgodovinsko mesto, ki hrani številne kulturne spomenike iz različnih obdobij. Skupaj si bomo ogledali katedralo, Langobardski tempelj in različne znamenitosti mesta ter imeli daljši postanek.  Iz Čedada nadaljujemo pot proti Palmanovi (postanek) in nato proti jugu v Oglej. Sledi ogled oglejske stolnice in drugih antičnih znamenitosti mesta. Domov se vračamo preko mejnega prehoda Fernetiči. Prihod v Ljubljano okoli 21. ure.

  Za zemljevid kliknite  tukaj

 

Vodnik

peter_vencelj.jpgDr. Peter Vencelj je bivši minister za šolstvo in  upokojeni univerzitetni profesor na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Opravljal je različne funkcije na vodilnih položajih kot  predsednik Slovenskih katoliških izobražencev in sekretar za Slovence po svetu. Danes aktivno deluje predvsem na področjih civilne družbe v turizmu, v stikih z rojaki v zamejstvu, v Cerkvi in pri ohranjanju kulturne ter naravne dediščine. Ves čas tudi aktivno spremlja razmere šolstva v Sloveniji.  

 

 

 

  Slike

{gallery}galerije/07/sak_ekskurzija{/gallery} 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1