Vabljeni na strokovni obisk v Nemčijo o pedagogiki spominjanja, 9.–14. maj

Objavljeno: 31. marca 2014

no image

V Sloveniji je zelo aktualno in pereče vprašanje medvojnega in povojnega nasilja, ki je pri posameznikih in v skupnostih povzročilo precejšnje travme. Z njimi se težko soočamo in jih razrešujemo, kar hromi demokratični razvoj Slovenije.

Kot spodbudo za napredek na tem področju smo v Socialni akademiji v sodelovanju z nemško izobraževalno ustanovo Studienhaus Wiesneck in Zveznim središčem za politično izobraževanje pripravili strokovni obisk v Nemčijo, kjer se v okviru pedagogike spominjanja zelo intenzivno ukvarjajo s travmatičnimi dogodki iz svoje polpretekle zgodovine. Pedagogika spominjanja je izobraževanje in vzgoja za vrednote demokratičnega skupnega življenja, ki po eni strani ljudi ozavešča o preteklih nasilnih družbenih konfliktih in kolektivnih travmah, po drugi strani pa jih spodbuja in usposablja za demokratično razpravljanje in dogovarjanje, spoštovanje ter nenasilno reševanje sporov.

Strokovni obisk, ki bo potekal v luči 100. obletnice začetka prve svetovne vojne, 75. obletnice začetka druge svetovne vojne in 25. obletnice padca Berlinskega zidu, je namenjen strokovnjakom s širšega področja državljanske vzgoje in izobraževanja (zgodovinarji, pravniki, politologi, sociologi, pedagogi idr.), ki si želijo spoznavati nemško polpreteklo zgodovino, njihove travmatične izkušnje, predvsem pa se seznaniti z izobraževalnimi programi in metodami za demokratično sobivanje.

Strokovni obisk denarno podpira ustanova Robert Bosch Stiftung, zato prispevek s strani udeleženk in udeležencev znaša le 70 evrov. Zagotovljen je prevoz s kombijem iz Ljubljane v Nemčijo in nazaj, nastanitev, prehrana, program in vodenje. Sporazumevanje bo potekalo v nemščini in angleščini.

Podrobnejši program strokovnega obiska, ki sta ga pripravila in skozi katerega bosta vodila Petja Mihelič, sodelavec Socialne akademije, in dr. Uwe Berndt iz Studienhaus Wiesneck, je na spodnji povezavi.

Na voljo je šest prostih mest. Prijavite se lahko do 15. aprila prek spodnje povezave. Za dodatne informacije se obrnite na sodelavca Socialne akademije Maria Plešeja, na njegov e-naslov mario@socialna-akademija.si ali na telefonsko številko 01 439 97 95.

Tags: , , , , ,


One Response to Vabljeni na strokovni obisk v Nemčijo o pedagogiki spominjanja, 9.–14. maj

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1