Študijski krožek: Urbano čebelarstvo

Objavljeno: 6. aprila 2023

Te zanima čebelarstvo, pa ne veš, kako bi se lotil/-a dela?

Morda doma nimaš prostora, da bi postavila/-a svoj panj?

Ali pa morda že nekaj veš o čebelarstvu in želiš svoje znanje podeliti naprej?

Vabljen/-a, da se priključiš študijskemu krožku Izdelava urbanega čebelnjaka, ki ga v naših prostorih na Tržaški 132 izvaja Zavod Prebudimo, v okviru katerega bomo naredili in postavili čebelnjak na strehi poslovne stavbe v predmestju Ljubljane (na Viču).

Kaj bomo počeli?

Predvideni cilji krožka so:

  1. pridobitev osnovnega znanja o čebelah, v obsegu, ki zadošča za samostojno vzdrževanje roja čebel v panju;
  2. pridobitev osnovnih znanj za izgradnjo čebelnjaka – oblika in konstrukcija čebelnjaka, delo z ročnim orodjem, obdelava lesa;
  3. pridobitev znanja oziroma izkušenj za celoten letni cikel vzdrževanja panja, vključno z vsaj enim točenjem medu.
  4. izdelava konstrukcije čebelnjaka;
  5. pridobitev panjev in najnujnejše opreme (rabljene) in obnova le-te.
  6. predstavitev izdelanega panja lastnikom stavbe, uradno odprtje z upoštevanjem konstrukcijskih omejitev stavbe, s povabilom k vključitvi v vzdrževanje čebelnjaka v prihodnje.

V prvi fazi izdelave in postavitve čebelnjaka bo ta namenjen predvsem izobraževanju na področju čebelarstva, zato bomo velikost čebelnjaka omejili na največ dva roja čebel. Panja, satje in najnujnejšo opremo bomo kupili, predvidoma iz druge roke. Konstrukcijo panja bomo zasnovali in naredili člani študijskega krožka sami, po možnosti iz ponovno uporabljenega lesa – les masivnega pohištva, les iz palet in podobno.

Vzporedno z izdelave čebelnjaka bomo v času trajanja pridobili osnovna znanja s področja čebelarjenja – spoznavanje čebel (Kranjske sivke, kot avtohtone slovenske vrste),vzgoja in skrb za čebele, pridobivanje medu. Če se ŠK ne bo pridružil noben aktiven čebelar, bomo vsaj na eno srečanje povabili enega ali dva aktivna čebelarja.

Prav tako želimo na ta način med lastniki poslovne stavbe promovirati pomen čebel in idejo urbanega čebelarjenja ter krepiti skupnost lastnikov.

Kdaj in Kje?

Srečanja krožka bodo potekala po dogovoru, načeloma čez teden v popoldanskem času ali ob sobotah. Prvo srečanje bo 20. aprila ob 18:00.

Srečevali se bomo v prostorih Socialne akademije (Tržaška 132) ter v njeni okolici.

Kje se prijavim?

Za izraz interesa do 15. 4. pošlji mail na janko@socialna-akademija.si.

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1