Študijski krožki na Socialni akademiji v letu 2019

Objavljeno: 5. marca 2019

Letošnje leto na Socialni akademiji poteka pet študijskih krožkov, ki jih finančno podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v okviru sofinanciranja programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2019.

Z njimi smo pokrili pet raznolikih, a močnih področij Socialne akademije: mladinsko delo in delo z mladimi, multimedija in snemanje dokumentarnega filma ter osebna in karierna orientacija.

Ustvari si snemalni studio

Na Socialni akademiji imamo multimedijski center, ki omogoča mladim odraslim pridobivanje multimedijskih kompetenc. Po opravljenem izobraževanju pa udeleženci nimajo prostora, kjer bi lahko eksperimentirali z novo pridobljenim znanjem in delili izkušnje, kar bi jim omogočilo boljše izhodišče za nadgradnjo lastnega dela.

S selitvijo na novo lokacijo se je ponudila priložnost, da se ena soba preuredi v studio, kjer bi lahko snemalci, fotografi in glasbeniki ustvarjali. Udeleženci študijskega krožka bodo raziskali dobre DIY (»do it yourself«) prakse, z učenjem preko gradnje prenesli idejo s papirja v prakso ter tako ustvarili studio kot skupnostni prostor za različne namene in ciljne skupine.

Poleg praktičnih znanj o gradnji studia bodo udeleženci tudi nadgradili svoja znanja s področja multimedijev, se povezovali v nove ustvarjalne podskupine in tako še dodatno razvijali tudi svoj ustvarjalni potencial.

Termin izvajanja: april – junij 2019

Kaj vidiš? Kaj misliš? Kaj še čakaš?

Namen ŠK je okrepiti civilno družbo in aktivirati udeležence za družbeno participacijo. Zaupanje v politiko in dejstvo, da lahko državljani sami spremenimo nekaj na bolje, sta v Sloveniji še vedno nizka. Najlažje to vsesplošno nezaupanje spremenimo, če drug drugemu preko več malih skupin dokažemo, da smo za spremembe odgovorni predvsem sami.

Prvi korak k spreminjanju je kritično razmišljanje in metoda, ki se nam je pri tem izkazala za odlično in zelo učinkovito, je ustvarjanje dokumentarnega filma. V ŠK bodo udeleženci, povečini mlajše odrasle osebe, dobili priložnost za družbeno udejstvovanje preko raziskovanja izbranih tematik, kritično razmišljanje, timsko delo in izražanje svojih stališč pred širšim krogom javnosti.

Termin izvajanja: maj – junij 2019

Študijski krožek Zmigaj se!

Se je razvil v okviru programa 10 ključnih stvari, katerega namen je med mlajšimi odraslimi spodbuditi zavedanje, da morajo poleg formalne izobrazbe za celostno življenje in osebno rast razviti še mnogo drugih kompetenc, ki jih v primarnem šolskem sistemu ne osvojijo. S programom 10 ključnih stvari namreč mlajšim odraslim odpiramo možnosti avtonomnega in celovitega razvoja, saj verjamemo, da se bodo le tako lahko v polnosti vključili v družbo.

Znotraj študijskega krožka Zmigaj se! bodo mladi odrasli, delno prostovoljci v programu 10 ključnih stvari, delno pa »zunanji«, skozi raziskovanje teorij in ocenjevanje potreb ciljne skupine mlajših odraslih postavili temelje za razvoj interaktivnih delavnic. Namen delavnic bo poudariti zmernost, spodbuditi za aktivno in varno oblikovanje življenjskega sloga ter krepiti opolnomočenje za samostojno odločanje. Člani ŠK bodo delavnice podprli tudi s spletno kampanjo, kjer se bo mlajše odrasle vključevalo tudi preko spletnih izzivov.

Termin izvajanja: oktober 2018 – junij 2019

Moj korak naprej

Na študijskem krožku Moj korak naprej  na katerem bomo skupaj brali, predebatirali, reflektirali in dopolnili priročnik Moj korak naprej, odgovarjali na izzive iskanja osebnega poslanstva, vizije in talentov, odprli vprašanje pomena neformalnega izobraževanja in priložnostnega učenja, pripravili bomo načrt, kako vsebino priročnika posredovati tudi drugim mlajšim odraslim ter ta načrt bomo preskusili tudi v praksi.

Udeleženci ŠK, mlajše odrasle osebe še brez zaposlitve bodo priročnik skupaj reflektirali, iskali dodatna gradiva, ki bi ga lahko dopolnila, delali na svoji karierni orientaciji ter tudi pripravljali načrt, kako vsebino posredovati tudi drugim mlajšim odraslim – v obliki dodatnega gradiva in delavnic.

Termin izvajanja: maj – september 2019

Za aktivne mlade!

V letu 2018 se je v Sloveniji preko sistema NPK razvil poklic mladinski delavec, katerega namen je krepitev družbene participacije mladih. Poklic je primarno namenjen odraslim, vendar za njega ni pripravljeno nobeno klasično izobraževanje.

Študijski krožek Za aktivne mlade! bo tako namenjen primarno mlajšim odraslim, ki bi se želeli usposobiti v kompetencah, povezanih z mladinskim delom in morda kasneje celo pridobiti ta poklic. Študijski krožek se bo dotikal tem kot so načrtovanje programov za mlade in z mladimi, neformalno učenje, delo v skupinah, spremljanje posameznikov, razširjanje rezultatov dela mladih ipd.

Udeleženci bodo teme pripravljali delno sami, delno pa participirali v temah, ki jih bodo pripravili vabljeni mladinski delavci. Ob koncu bodo udeleženci (kot akcijski cilj) izvedli svoje prve aktivnosti za mlade in z mladimi.

Termin izvajanja: maj – junij 2019

Tags: , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1