Poletni tabor Venues of victims (Hrvaška, 18. 8. – 31. 8. 2018)

Objavljeno: 31. maja 2018

Poletni tabor bo potekal na Hrvaškem od 18. 8. do 31. 8. 2018 na različnih lokacijah. Najprej se bomo zbrali v Zagrebu in se v naslednjih dneh selili v druge kraje na Hrvaškem, povsod pa bomo preživeli več dni. Tabor je namenjem mladim, starim med 18 in 25 let.

Program poletnega tabora je razdeljen na več vsebinskih delov.

Prvi del se bo osredotočil na odnose med sodobno ideologijo in zgodovinskim dogajanjem. Ogledali si bomo nekatere muzeje ter se seznanili z današnjo podobo mest (spomeniki, imena ulic in tudi ideološko motivirano preimenovanje ulic in odstranjevanje spomenikov kot posledica aktualnih političnih dogajanj). Z delavnicami in spremljajočimi programi želimo opozoriti na subjektivno interpretacijo preteklosti in kako pomembno je, da zgodovino vedno kritično vrednotimo. V sklopu tega bomo obiskali nekatere muzeje v Opatiji in Zagrebu ter spoznali vpliv zgodovine v njunem javnem prostoru. 

V drugem delu se bomo posvečali  totalitarnim in avtoritarnim oblikam vladanja v Evropi v  20. stoletju. V kontekstu preučevanja ideološko motiviranega nasilja v kontekstu druge svetovne vojne bomo obiskali Jasenovac (nekdanji koncentracijski tabor) in Lipo (vas, brutalno uničena leta 1944), oboje pa bomo postavili v širši evropski in globalni kontekst druge svetovne vojne. Poleg tega se bomo dotaknili tudi povojne diktature. Obiskali bomo Goli otok (zapor za politične zapornike). Posvetili se bomo tudi pozitivni (samo)predstavi jugoslovanske povojne diktature, in sicer z obiskom bivše poletne Titove rezidence na Brionih. Vse to bo dobro izhodišče za širšo razpravo o povezavi med zgodovinsko-politično vzgojo in izobraževanjem o človekovih pravicah.

Tretji del programa je namenjen osredotočanju na sodobno zgodovino in sodobne izzive na Hrvaškem in drugod. Posvetili se bomo propadu socialističnega reda v vzhodni Evropi in nasilju v kontekstu post-socialistične transformacije ter pregledu izkušenj nasilja na Hrvaškem in v drugih bivših jugoslovanskih državah. Dva dni bomo preživeli v Vukovarju in med drugim obiskali tudi Mestni muzej Vukovar, pot pa bomo nadaljevali v Pulo in nato Rijeko, kjer si bomo imeli možnost ogledati arhive in delo specializirane agencije za zločine v bivši Jugoslaviji (SENSE Agency). Tako v Rijeki kot tudi v Vukovarju se bomo spoznali s predstavniki lokalnih mladinskih organizacij in se seznanili z današnjo dinamiko mest in težavami, s katerimi se soočajo. Pri tem se nam bodo pridružili tudi udeleženci projekta” In Between?” (projekt partnerske organizacije European Network Remembrance and Solidarity (ENRS)). 

Stroški prevoza so kriti iz programa Erasmus+, poleg tega pa so skoraj v celoti kriti tudi stroški prehrane in nastanitve. Zaradi obsežnost projekta bodo udeleženci krili del stroškov, višina zneska pa se določi glede na državo. Za slovenske udeležence prispevek predvidoma znaša od 50 do 80 €, točen znesek pa bo znan v prihodnjih dneh.

 

Če te summer camp zanima, te vabimo, da izpolniš prijavni obrazec.

Rok za oddajo prijave je 15. junij. Prijavite se samo tisti, ki veste, da ste lahko prisotni ves čas. Kasnejši prihodi in predčasni odhodi niso možni.

Izmed vseh prijavljenih bomo izbrali 4 udeležence in svojo odločitev sporočili do 22. junija. Vsa dodatna vprašanja lahko naslovite nae-mail sabina@socialna-akademija.si .


One Response to Poletni tabor Venues of victims (Hrvaška, 18. 8. – 31. 8. 2018)

  1. Pingback: Poletni tabor Venues of victims - Mednarodni obvestilnik Zveze ŠKIS

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1