Switch ON-line Learning: Prestavimo mladinsko delo na splet!

Objavljeno: 29. junija 2017

Spletno izobraževanje je v zadnjih leti postalo pravi trend: mnoge svetovno priznane univerze kot so MIT in Harvard ponujajo spletne treninge in usposabljanja, kjer lahko udeleženci pridobijo certifikat za določeno področje ali celo diplomirajo. Prav tako eksponentno in neumorno raste tudi delež neformalnega izobraževanja na spletu. Platforme kot so Udemy, Teachable, Udacity in druge ponujajo raznovrstne tečaje, kamor se vsako leto vpiše vse več ljudi. Mnoge dobrobiti tovrstnega izobražovanja so odkrili tudi mladinski trenerji, katerih želja je, da bi povezali mladinske delavce širše od lokalnih skupnosti in da bi ponudili možnost sodelovanja, udeležbe, opolnomočenja mladim tudi v bolj oddaljenih krajih, v mednarodnem prostoru in na območjih, kjer se aktivni mladi zaradi odsotnosti lokalnih organizacij nimajo priložnosti udejstvovati. Prve korake v odkrivanje digitalnega sveta, ki bi združil mladinske delavce in hkrati ponudil še mnogo več tudi udeležencem, je ekipa nadobudnih novopečenih trenerjev naredila na treningu Switch on-line učenja, ki je potekal v Sremskih Karlovcih.

Mobilnost in izmenjava projektnih idej

Ideja, da bi se na tak način delilo znanje, dobre prakse in za države specifični programi je skoraj da ne plemenita, kajti ravno na lokalno skupnost prilagojeni programi, ki se jih še izvaja ali pa so že bili izvedeni lahko delovanje mladinskih organizacij na določenih področjih okrepijo. Dejstvo je, da mnogo odličnih idej, ki so izvedene na lokalni ravni ne dobi večje odmevnosti tudi v tujini, ki pa bi potrebovala podobne rešitve prilagojene na različico določenega lokalnega problema. Deljenje izkušenj dobrih in neuspelih praks lahko močno obogati dejavnost mladinskega dela in nam omogoči aktiviranje še večjega deleža mladih. Prav tako daje aktivnim mladim več priložnosti za družbeno pobudništvo, v čigar duhu smo pod okriljem Socialne akademije na trening tudi odšli.

Skupnost za mladinskega delavca in druge izobraževalce

Če pa se osredotočimo na posameznega mladinskega delavca, je pomembno, da išče podporo njegovemu delu in delovanju tudi na spletu in tej potrebi je prav tako zelo pomembno ugoditi. Novim generacijam je izobraževanje namreč potrebno prilagoditi, napraviti njim nravno. Otroci generacije milenijcev in mlajših so otroštvo preživeli ob pametnih telefonih, tablicah in navsezadnje na spletu. Njihova pozornost je v svetlečih ekranih, ki se vrivajo v tradicionalne oblike izobraževanja ter posegajo tudi v mladinsko delo. Izobraževalci se v tem trenutku tehnične revolucije pametnih naprav morajo prilagoditi in najti nove načine, da se otrokom približajo in naredijo izobraževanje zabavno in digitalu vajenim otrokom primerno. Tu stopijo v oporo in pomoč izkušnje sotrenerjev ter dobre in slabe izkušnje uporabe online orodij in aplikacijami. Z vključevanjem in uporabo pametnih naprav v procesih izobraževanja na tak način ustvarjamo za otroka varno okolje v katerem pametni telefon ni moteč element, temveč učni pripomoček.

Kako je slovenska ekipa prispevala na treningu Switch on-line učenja?

V okviru treninga Switch on-line učenja ter tudi širšega projekta se je pričela tudi realizacija želje, da bi se preizkusili in pričeli z izdelavo spletnega treninga za trenerje. Nekateri udeleženci so na trening prišli že z izdelanimi idejami za online treninge, mnogim pa so se ideje izkristalizirale šele na samem treningu. Slovenska ekipa je prišla do rešitve, ki je na prvi pogled enostavna, njeno drobovje pa ima potencial, da postane veliko. Vzpostavitev portala Youth Workers Community Patform bi omogočili združevanje »kako uporabiti« seminarjev za različna online orodja in aplikacije, ki lahko mladinskemu delavcu prizanesejo mučno ugotavljanje kako katera izmed aplikacij deluje. Želja po pomoči sotrenerju se odraža v možnosti, da sotrenerji prispevajo in soustvarjajo vsebine ter sodelujejo v forumu dobrih in slabih praks uporabe posameznega orodja ali aplikacije.

V povojih je zametek naše ideje primeren za vsakega izobraževalca, ki ima željo svoj razred in trening prestaviti delno ali v celoti na splet. Kukamo v širine možnosti, kamor nas lahko razvoj te ideje pripelje in drznemo si upati, da bo do februarja že delujoča in lansirana.

Motivirani gremo naprej!

Sklenemo lahko, da sta ideja in trening Switch on-line učenja na področju mladinskega dela začetek ustvarjanje novega, spletnega kanala, ki omogoča medsebojno pomoč trenerjev kot tudi približevanje mladini preko njim nravnih kanalov. Trening je bil za slovensko ekipo budnica in vzpodbuda k prispevanju in odkrivanju online sveta mladinskega dela, kar želimo širiti in deliti ter zbuditi tudi druge, da se pridružijo k razvoju spletnega sveta mladinskega dela.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1