TAMARA DERVIŠEVIČ: Kandidat št. 5

KANDIDAT ŠT. 5 - CASTHuh… o meni. Jaz sem se začela kuturno udejstvovati že v osnovni šoli, ko sem obiskovala dramsko šolo Barice Blenkuš. Nadaljevala sem s tečaji igre v Los Angelesu na American Academy of Dramatic Arts. Ko sem sama začela prirejati delavnice dramske igre, sem s svojimi udeleženci priredila komedijo/predstavo Terapija v KUD-u Franceta Prešerna, ki je bila vsakič razprodana. 2012 sem bila producentka, tajnica režije in igralka v celovečernem filmu Jutri, kjer se mi je porodilo zanimanje za samo režijo in zato sem se odločila dobiti dodatno izobraževanje na področju filmmakinga na New York Film Academy ter po tem končala podiplomski program director-screenwriter na London Film Academy v Londonu. Malo zaradi nostalgije in malo zaradi prijateljev sem se odločila vrniti v Slovenijo in se na domačih tleh preizkusiti na področju. Zato je nastal kratki film Kandidat št. 5, ki je bil posnet za sprejemne izpite na AGRFT. Film je bil izpeljan od koncepta do postprodukcijskega izdelka v dveh tednih, zaradi pomanjkanja časa med vrnitvijo iz Velike Britanije in sprejemnimi izpiti, zato se lahko na neki način kvalificira tudi kot eksperimentalen.

Kandidat št. 5: Mladi se dandanes soočajo s težavo, kako priti do službe in največkrat se zgodi, da kljub znanju in pozitivnih karakteristikah, pristanejo na zavodu za zaposlovanje. Žalostno ampak resnično se zdi dejstvo, da je prevladujoča, mnogokrat celo edina “oblika” zaposlovanja je zaposlovanje na podlagi vez in poznanstev. Po drugi strani se v času gospodarske krize, recesije in povečane stopnje brezposelnosti srečujemo tudi s težnjo podjetnikov po zmanjšanju stroškov dela, zaradi česar se mnogi proizvodni obrati bodisi selijo v države s poceni delovno silo, bodisi človeka nadomestijo bolj produktivni stroji. Še več, vse kaže na to, da nas bo tehnološki napredek pripeljal do točke, ko bo človeka zamenjal robot.

Vse zgoraj navedeno skuša ponazoriti film z naslovom Kandidat št. 5. Gre za kratki film o petih mladih posameznikih, ki se prijavijo na prosto delovno mesto v multikorporacijskem podjetju Sirius Tech ter se zaradi takšnih ali drugačnih referenc uspešno uvrstijo v drugi krog izbora. Zapeljiva Tatjana, karizmatični Mitja, delavna Irena in pametni Žan se znajdejo pod eno streho, vsak s svojo življensko zgodbo, svojimi težavami, prednostmi in slabostmi, vsi pa z istim ciljem: dobiti službo. Kaj pa Kandidat št. 5? Njegov cilj je povsem drugačen. Robert je namreč eksperimentalni produkt podjetja Sirius Tech, katerega edino zanimanje so kandidati sami. Zakaj in kako, izveste v filmu. Oddaljena lokacija koče drugega kroga preizkusov za zaposlitev ter primoranost socializiranja z neznanimi, karakterno raznolikimi sovrstniki, postavi vsakega posameznika v situacijo, kjer se je prisiljen soočiti sam s sabo in lastnimi strahovi.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1