Tečaj “USTVARI FOTOGRAFIJO” z Žigo Lovšinom, prijave do 16. 2. 2016

Objavljeno: 6. januarja 2016

Žiga Lovšin je absolvent študija dentalne medicine, fotograf, glasbenik, blogopisec in pesnik. Svojo fotografsko kariero je začel leta 2012, danes pa se ukvarja pretežno s poročno in popotno fotografijo ter raziskovanjem in razvijanjem črnobelih filmskih negativov. Njegova dela lahko najdete na njegovi spletni strani.
Takole smo se imeli na decembrski izvedbi delavnice (foto Valentina Vučenovič, udeleženka).
O delavnici (4 termini po 3 ure):
  1. Predznanje: ni potrebno.
  2. fotodelavnicaPotrebna oprema: fotoaparat z možnostjo ročnih nastavitev (modus M), polna baterija, spominska kartica, majhna beležka z brezčrtnimi listi, svinčnik, radirka, šilček.
  3. Termini:
  • petek, 19. 02. 2016 (17-20h),
  • petek, 26. 02. 2016 (17-20h),
  • petek 4. 3. 2016 (17-20h),
  • petek 11. 3. 2016 (17-20 h).

Lokacija: učilnica Socialne akademije (Kje smo?)

Prispevek: 40 EUR (plača se po nakazilu pred začetkom delavnice).
ziga1POTEK DELAVNICE:
Petek, 19. 02. 2016 ob 17.00:
Prvo srečanje bomo posvetili predvsem tehničnim osnovam fotografiranja (odprtost zaslonke, hitrost zaklopa, vrednost ISO). Naučili se bomo uporabljati svoje fotoaparate: nastavljanje ostrenja, barvne temperature, merjenja svetlobe itd. Poglobili se bomo v dejavnike, ki vplivajo na globinsko ostrino ter opazovali, kako izbira objektiva oz. goriščne razdalje vpliva na zorni kot in medsebojne odnose med elementi v vidnem polju. Spoznali bomo najnovejše modele in vrste fotoaparatov, pa tudi nekaj starinskih aparatur in načinov razvijanja fotografij.
Petek, 26. 2. 2016 ob 17.00:
V drugem terminu se bomo učili o kompozicijskih tehnikah. Fotografija je namreč preplet dveh dejavnikov: svetlobe in kompozicije. Šli bomo preko vsem znanega pravila tretjin. Analizirali bomo fotografije starih in sodobnih mojstrov fotografske obrti. Spoznali bomo dela slikarjev, ki so postavili osnove vizualne kompozicije (Giotto, Da Vinci, Rembrandt). Učili se bomo skicirati. Na koncu bomo kakšno naučeno pravilo tudi namenoma prekršili.
Petek, 4. 3. 2016 ob 17.00: 
Fotografija nastane, še preden pritisneš na sprožilec. Včasih je načrtovana, včasih spontana, a vseskozi pripravljena in čakajoča na nekoga, da jo zajame. V tretjem terminu se bomo učili videti fotografijo najprej v svojih mislih. Učili se bomo vizualizacije. Ustvarjali bomo z umom, brez fotoaparata, zgolj s svinčnikom in beležko. Nato bomo opazovali svet, ki nas obdaja. Risali bomo. Razmišljali. Načrtovali. Pričakovali. Fotografirali.
 
ziga3“When I’m ready to make a photograph, I think I quite obviously see in my mind’s eye something that is not literally there in the true meaning of the word. I’m interested in something which is built up from within, rather than just extracted from without.” (Ansel Adams)
Petek, 11. 3. ob 17.00:
V zadnjem srečanju se bomo posvetili postopkom, ki fotografu v resnici vzamejo največ časa, tj. obdelavi fotografij (s programoma Adobe Lightroom in Adobe Photoshop). Predstavil vam bom svoj potek dela. Dotaknili se bomo načinov objave fotografiji na internetu (blog, spletna stran, flickr, 500px ipd.). Pogovarjali se bomo o tisku ter o možnostih arhiviranja digitalnih datotek. Dobili boste napotke za nadaljnje izobraževanje – predloge učbenikov, fotomonografij, spletnih strani in Youtube kanalov.

Objavljene foto: Valentina Gavranič

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1