The right amount of everything v teoriji in praksi

Objavljeno: 19. septembra 2017

Na vroč avgustovski četrtek se je začela zgodba več kot 30 mladih iz kar sedem različnih evropskih držav, in sicer Slovenije, Španije, Češke, Italije, Bolgarije, Portugalske in Latvije. Glavni cilj izmenjave je bil, da ustvarimo kratek dokumentarni. Ker vseh udeležencev ne zanimajo enake teme, smo si že pred začetkom projekta izbrali eno od petih tem – obvladovanje stresa, upravljanje s časom, zdrava prehrana, minimalizem in duhovna rast. Glede na naš izbor smo bili dodeljeni skupinam, ki jih je sestavljalo pet udeležencev in dva mentorja.

Naših skupnih devet dni je bilo razdeljeno na tri dele. Prve tri dni smo se učili o vsem, kar mora ustvarjalec filma znati. Predavali so nam različni mentorji, s formalno izobrazbo in/ali izkušnjami v svetu filma. Naučili smo se osnove režije, snemanja, pisanja scenarija pa tudi zgodovine dokumentarnega filma. Po trdem delu smo se pred začetkom drugega dela izmenjave (tj. snemalnim izletom) sprostili na medkulturnem večeru. Spoznavali smo kulinariko in tradicije posamezne države ter tako izvedeli več o kulturi naših soudeležencev.

Naslednje tri dni smo razdeljeni po skupinah potovali po Sloveniji in snemali vsak svoj dokumentarec. Z mojo skupino, minimalizmom, smo se najprej odpeljali v Ljubljano, kjer smo posneli nekaj prizorov, ki prikazujejo današnjo potrošniško mentaliteto. Zvečer pa smo odšli na pot do Bohinja. Že na poti smo se večkrat ustavili, da posnamemo preprostost neokrnjene narave, ki je služila kot kontrast našim posnetkom v Ljubljani. Na žalost nas je to zelo utrudilo in smo si v kampu, tik ob jezeru, privoščili toplo večerjo ter dolg spanec. Naslednji dan smo preživeli v okolici jezera. Nameravali smo posneti kar tri slapove, a nam ni uspelo nobenega. Za dva nam je zmanjkalo časa, ker smo predolgo snemali polža (op. a. zelo so počasni), na poti do zadnjega pa smo se izgubili. V Bohinju smo preživeli še eno noč, zadnji dan pa smo zopet snemali v Ljubljani.

Pozno popoldne smo prispeli v Zapotok, kjer sta nas Petra in Sara pričakali z odlično večerjo. Naslednje jutro smo začeli s tretjim delom projekta – z montažo filma. Ob mnogih preprekah sta nam pomagala dva mentorja, in tako smo nekaj ur čez rok končno dokončali vseh pet filmov. Da smo zaokrožili naša doživetja, smo si zadnji večer skupaj premierno ogledali naše produkte, s katerimi smo zelo zadovoljni. Vsi filmi so na voljo za ogled na YouTube kanalu Socialne akademije, pod naslovom »Youth exchange The right amount of everything«.

Poleg uradnega cilja smo dosegli tudi »nadcilj« vsake mladinske izmenjave – spoznali smo nove ljudi, ustvarili nove povezave in se na koncu s težkim srcem poslovili od vseh prijateljev.

Sašo Jakob

 

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1