Trening za mladinske delavce v Lizboni: Najpreprostejša igra ima lahko zelo globoko sporočilo

Objavljeno: 3. novembra 2015

Ko sva bili izbrani za udeležbo na treningu za mladinske delavce »3I: Innovating youth work, multiplying inclusion and active citizenship« v Lizboni, sva bili vsaka zase neizmerno veseli. Pred odhodom sva se dobili, da bi se spoznali, in ugotovili, da nimava pričakovanj, a obe komaj čakava teden, ki je pred nama. Za obe je bil to prvi trening, zato so bile ideje o tem, kaj se bo dogajalo, še bolj nepredstavljive. Eno je tematika pritegnila zaradi tem, ki se neposredno navezujejo na njeno diplomsko delo in delo z romskimi otroki, druga pa je skavstska voditeljica in je želela trening uporabiti za svoje delo z mladimi skavti.

Izkazalo se je, da je izkušnja obema dala veliko več, kot bi sploh lahko pričakovali. Med soudeleženci sva se že prvi večer počutili kot doma, kljub temu, da smo bili iz 10 različnih držav: lizb2Portugalske, Španije, Italije, Hrvaške, Romunije, Bolgarije, Švedske, Nemčije, Češke Republike in Slovenije. Vsak zase je bil edinstven, prav tako pa smo bili izjemni kot skupina, nad čemer je bil presenečen tudi naš trener. Seveda gre največ zaslug prav njemu, saj se je ves teden trudil, da bi bili vsi enakovredno vključeni, ob vsaki dejavnosti premešal skupine in organiziral poseben medkulturni večer. Trening je zastavil veliko globlje, kot sva si lahko pred prihodom sploh predstavljali. Z vsako novo dejavnostjo, igro ali temo za razpravo, nas je presenetil. Pokazal je, da ima lahko najpreprostejša igra globoko sporočilo, preko katerega smo se dotaknili naših osebnostnih lastnosti na nevsiljiv način, s toplino in sprejemanjem. Prav zato smo se v skupini tudi lažje odprli, nova vedenja o nas samih pa so nas vsakič znova presenetila. Skupaj smo prišli do novih spoznanj, si delili izkušnje in ugotavljali, kako lahko z majhnimi premiki pomagamo graditi lepši jutri.

Vsebina treninga je bila zelo bogata. Aktivnosti, ki so z interaktivnimi premori in obroki vred potekale približno devet ur dnevno in so zajemale predvsem teme aktivnega državljanstva in socialne vključenosti, so dobile za vsakega posameznika večjo razsežnost, saj smo izvedeli, kakšno je realno stanje v drugih državah na področju politike, korupcije, ranljivih skupin itd. Večina udeležencev je zaposlenih na področjih, ki se ukvarjajo s temi lizb1problematikami, kar je dalo še posebej osebno noto. V spominu nama je ostal predvsem dan, ko smo tematiko obravnavali preko »Gledališča zatiranih«. Preko igre in menjave vlog smo lahko spreminjali situacije v družbi in tako na poseben, neposreden način začutili, kaj lahko oz. kaj je pripravljen vsak izmed nas prispevati za spremembe v družbi in se preizkusili v vlogi člana politične stranke, vlade, neprofitne organizacije itd. Ustvarili smo tudi svoje časopisne strani, preko ogleda filma obravnavali položaj določenih skupin v družbi in s pomočjo interaktivnih iger ugotavljali, kaj za nas pomeni biti aktiven državljan.

Poleg tega smo obiskali tudi evropsko neprofitno organizacijo North-South Centre of the Council of Europe, kateri je zaupana promocija demokracije, človekovih pravic in pravne države ter obiskali Greenfest. Tam smo se razdelili v manjše skupine in vzpostavili neposreden stik z nevladnimi organizacijami, pri katerih smo iskali odgovore na vprašanja o ovirah, s katerimi se organizacije soočajo, in ugotavljali, kako te ovire premagujejo.

lizb3Trening je na nama pustil velik vtis, občutenje lastnih meja, spoznavanje svoje (ne)moči vplivanja na dogajanje v družbi in naju hkrati opolnomočil za nadaljnje delovanje, za iskanje možnosti pomoči ranljivim skupinam, delom z otroki ipd. in nama približal pogled na svet z drugih perspektiv. Omogočil nama je tudi aktivno sporazumevanje v angleškem jeziku in spoznavanje novih kultur, kar nama bo v prihodnje, predvsem pri najinem delu, v veliko pomoč. Teden je na nama pustil močan, prijeten občutek pripadnosti multikulturni skupini, v kateri so vladali medsebojno zaupanje, spoštovanje, sprejetost in toplina. Prvi trening nama bo ostal v lepem spominu, saj je v nama še potrdil občutek, da je vredno vedno znova iskati in delati dobro, vlil novo voljo, ideje in samozavest na najinih individualnih poteh. Za izkušnjo sva neizmerno hvaležni in komaj čakava nove izzive.

Eva Knafelc in Meta Možina

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1