Udeležba na konferencah o vseživljenjskem učenju

Objavljeno: 4. septembra 2007

sak_novica_udelezba_na_konf_01.jpg

sak_novica_udelezba_na_konf_01.jpg Andragoško društvo Slovenije in Pedagoški inštitut sta 30. in 31. avgusta 2007 v hotelu Mons organizirala konferenci "Strategija vseživljenjskega učenja v politiki in praksi" ter "Nacionalna strategija za izobraževanje odraslih – pogled naprej".

Na konferenci so bili podrobneje predstavljeni nekateri dokumenti, ki so bili na državni ravni sprejeti na področju vseživljenjskega učenja, dovolj časa pa je bilo namenjenega tudi razpravi o teh dokumentih. Poleg tega se je govorilo tudi o prioritetah in postopkih v zvezi z evropskim socialnim skladom za leta 2007 do 2013.

Kot predstavnik Socialne akademije sem se konferenc udeležil Matej Cepin. Menim, da je strategija vseživljenjskosti učenja z operativnim programom kot dodatkom korak v pravo smer na poti učeče se družbe. Kljub temu pa dokumenta bolehata za dokaj običajno porodno boleznijo podobnih dokumentov. Vse preveč imata namreč obliko naštevanja vsega, kar bi se na področju VŽU dalo narediti, ne gre pa pri njiju toliko za izbiro tiste poti, ki bo Sloveniji ob omejenih sredstvih prinesla največjo "dodano vrednost" na področju VŽU. Šele tak dokument si namreč lahko zares zasluži ime "strategija".

V strategiji je po mojem mnenju zelo slabo pokrito tudi področje izobraževanja za demokratično državljanstvo. Na konferenci je ob tem, ko sem to izpostavil, sicer obveljal argument, da mora biti izobraževanje za demokratično državljanstvo vključeno v vsak izobraževalni program in ne kot posebno področje. Vendar se zdi, da je prav v času, ko velik delež izobraževanja prevzema kapital, potrebno to področje še posebej zaščititi. To se je pokazalo tudi pri govoru o strukturnih skladih, ki bodo kljub obilici argumentov za demokratično državljanstvo, spodbujali predvsem konkurenčnost, zaposljivost, inovativnost in podobne "podjetniške" vrline. Takšna usmeritev EU je zaradi Lizbonske strategije seveda razumljiva.

Avtor slik je g. Štefan Huzjan.

{gallery}galerije/07/sak_novica_udelezba_na_konferenci{/gallery} 

 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1