Umrl Franc Cvelbar, eden ključnih za ustanovitev Socialne akademije

Objavljeno: 29. novembra 2021

Spoštovani prijatelji,

V petek, 26. novembra 2021, je v 90. letu umrl prof. dr. Franc Cvelbar, fizik, nekdanji predsednik društva Slovenski katoliški izobraženci in eden od najbolj dejavnih članov tega društva v času ustanovitve Socialne akademije v letu 2004.

g. Cvelbar je v 90-ih letih prejšnjega stoletja skrbno bdel nad ustanovitvijo tečaja z imenom Socialna akademija, celotno desetletje za tem pa je bil eden tistih, ki so najbolj skrbeli za njegov uspešen potek. Njegovo prizadevno delo je po nekaj letih postalo dobra podlaga za ustanovitev zavoda Socialna akademija, ki ob njegovi smrti beleži 17. leto delovanja.

Nikdar se ni silil v ospredje, zato pa je toliko bolj marljivo opravljal prav vsa, tudi še tako banalna, opravila, ki so bila potrebna. Od svoje akademske kariere je lahko pri delu za civilno družbo vnovčil le svojo prizadevnost in vztrajnost.

Kot človeka so ga odlikovali predvsem neizmerna dobrota, širina duha, požrtvovalnost, modrost, sprejemanje drugačnih pogledov, na njem ni bilo niti sence sebičnosti ali akademske nečimrnosti. Imel je pretanjen občutek za jezik, ki je odseval mehkobo njegove rodne dolenjske pokrajine.

Hvaležni smo, da smo ga poznali in z njim sodelovali.

Tags:


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1