Umrl Johnny Young – osebni spomin nanj

Objavljeno: 20. avgusta 2021

Poleti informacije krožijo počasneje kot v drugih letnih časih. Ko sem v sporočilih ASEF prebral, da je umrl nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji, g. Johnny Young, sem pogledal še datum: minilo je že skoraj mesec dni!

Ko je bil veleposlanik v Sloveniji (2001-2004), Johnnyja Younga osebno nisem osebno (s)poznal. Sem pa ga imel priložnost spoznati desetletje kasneje, leta 2014.

Kot prvi štipendist zgoraj omenjene Ameriško Slovenske izobraževalne fundacije sem se na poti v Santa Clara University za nekaj dni ustavil v Washingtonu D.C. in tam obiskal Ameriško škofovsko konferenco. G. Young je bil tam zaposlen kot vodja projektov sprejemanja beguncev.

Najin pogovor je bil dolg (le) kakšno uro, a se ga še vedno živo spominjam.

Šele zdaj, po 7 letih, znam pravzaprav resnično ubesediti, kaj me je takrat najbolj navdušilo. Pred letom dni je namreč izšla okrožnica papeža Frančiška z naslovom Vsi smo bratje, ki smo jo v preteklem šolskem letu kar pogosto brali in premlevali. G Young je v tisti uri govoril besede te okrožnice! In to več kot 6 let pred njenim izidom! Sam pa sem jih navdušeno srkal.

Papeški dokumenti v družbo pogosto prinašajo novosti. A napisani so vendarle konzervativno, ko se stvari vsaj nekoliko posedejo in preizkusijo. Že pred njimi pa so osebe, pogosto s strani mainstreama manj razumljene, ki njihovo vsebino že udejanjajo v praksi in tudi govorijo njihove besede.

G Johnny Young je bil eden takšnih.

Naj počiva v miru in naj mu Gospod nakloni večni mir in pokoj!

Tags:


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1