Uradno objavljen poklicni standard Mladinski delavec / mladinska delavka

Objavljeno: 8. junija 2017

Na spletni strnai Nacionalnega informacijskega središča o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah je tudi uradno objavljen poklicni standard Mladinski delavec / mladinska delavka.

Poklicni standard vsebuje področja dela mladinskega delavca in pa tudi seznam kompetenc, ki sodijo k tej poklicni kvalifikaciji.

Po potrditvi s strani ministrice za delo bo objavljen tudi drugi potrebni dokument, katalog, ki pa bo opredeljeval, kako se bo izvajalo preverjanje usposobljenosti kandidatov, ki si bodo ta poklic želeli pridobiti.

Objava poklicnega standarda in kataloga je sad večletnih prizadevanj mladinskega sektorja in Urada RS za mladino za vsaj približno ureditev tega področja. Prav je, da imamo končno tudi v Sloveniji, čeprav “le” na V. stopnji zahtevnosti, opredeljen poklic, ki izvaja mladinsko delo. Sistem NPK bo tako mnogim zaposlenim mladinskim delavcem in delavkam, kot tudi izkušenejšim prostovoljcem, ki bodo (v praksi) po več let delovali v mladinskih organizacijah, omogočil tudi formalno priznanje njihovih neformalno pridobljenih kompetenc.

Priporočila za izvajanje in podporo mladinskemu delu, ki v času, ko tudi širša javnost opaža, da šolski sistemi ne sledijo več vsem naglim spremembam v družbi, je pred kratkim izdal tudi Svet Evrope (dokument).

Na Socialni akadmeiji upamo, da bo sprejeti NPK, za katerega se kot organizacija že od vsega začetka trudimo, prispeval h kakovosti izvajanja mladinskega dela v Sloveniji ter s tem h krepitvi odgovornega državljanstva med mladimi in zaposljivosti mladih.

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1