Uspešen začetek mednarodnega poletnega tabora Venues of Victims

Objavljeno: 20. avgusta 2018

Po več mesecih intenzivnih priprav je 60 mladih iz 11 evropskih držav končno prispelo v Zagreb, kjer se bodo udeležili mednarodnega poletnega tabora “Venues of victims // Venues of perpetrators. Mapping, decoding & processing the role of historical – civic education in (European) Youth Work“.

Poletni tabor, ki se osredotoča na različne odnose med zgodovino in državno vzgojo ter (sodobnim) izobraževanjem o človekovih pravicah, je bil oblikovan v tesnem sodelovanju med različnimi organizacijami iz 11 evropskih držav.

Tabor pokriva različne perspektive in ključne teme, kot so povezanost med ideologijo in poučevanjem zgodovine, evropski totalitarni in avtoritarni režimi v 20. stoletju ter aktualni izzivi, s katerimi se sooča Hrvaška in ostala Evropa.

Da lahko poletni tabor pokrije različne teme, poteka na različnih lokacijah po Hrvaški, kot so Zagreb, Vukovar, Pula in Rijeka. Vse aktivnosti na taboru izvajajo mladinski voditelji s podporo projektne skupine in zunanjih strokovnjakov.

V prvih dveh dneh v Zagrebu so se med mladimi oblikovala prva poznanstva, raziskovali so lokalno okolje in razpravljali o ideologijah in predstavljanju zgodovine. V ospredju je bilo predstavljanje preteklosti v muzejih ter javnem prostoru. Pred udeleženci so trije intenzivni dnevi v Jesenovcu in Vukovarju, kjer bodo raziskovali temi: ideološko motivirano nasilje in nasilje v času preoblikovanja.

Na poti v Vukovar bodo udeleženci obiskali nekdanje koncentracijsko taborišče v Jesenovcu, kjer se bodo dotaknili teme ideološko motiviranega nasilja v kontekstu druge svetovne vojne. Taborišče, ki se imenuje tudi “Auschwitz Balkana”, je že desetletja srš spora med hrvaško in srbsko javnostjo. V Vukovarju, ki ga je zaznamovala državljanska vojna v nekdanji Jugoslaviji, se bodo mladi srečali s predstavniki pobude “Zenski Sud” (Women’s Court) in slišali pričevanja o nepravičnostih in nasilju danes ter v času državljanske vojne.

Finančna podpora projekta: Erasmus + Youth in Action, the Commissioner for Culture and Media of the Federal Republic of Germany ter the Federal Agency for Civic Education and the Children- and Youth Plan (KJP).

Avtor fotografij: Theresa Rhode


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1