Ustvarjati gibanje, ne dogodkov!

Objavljeno: 19. novembra 2010

matml0

matml0Na Nikodemovih večerih v Ljubljani, ki v letu 2010 potekajo že 44-ič, je pod naslovom »Je razdajanje za bližnjega lahko skušnjava?« Matej Cepin med drugim spregovoril o vodenju mladih.


»Slovenci voditelje preveč pogosto polariziramo po premici delati zase – delati za druge. Mediji nas namreč vsakodnevno opozarjajo na voditelje, ki z vodenjem zadovoljujejo predvsem lastni interes. Vendar je potrebno v civilni družbi voditelje še bolj polarizirati po nekem drugem kriteriju: na tiste, ki delajo ZA druge in na tiste, ki delajo Z drugimi. V načinu razmišljanja ‘za druge’ namreč obstaja huda past. Delo za drugega, ki tistega ‘drugega’ ne povpraša po njegovih potrebah, željah in ga ne vključi, človeka razčlovečuje, hromi in poniža na raven objekta. Delo z drugimi, na drugi strani v človeku prepozna partnerja, ki lahko nekaj prispeva ter se ob tem razvija, osebnostno raste.

Voditelji, ki delajo predvsem ZA druge, prirejajo dogodke. Pri načrtovanju izhajajo iz vprašanja: katere dogodke bomo organizirali, ponudili? Tisti pa, ki delajo Z drugimi, ustvarjajo gibanje. Ko načrtujejo, se sprašujejo predvsem o procesih, ki se dogajajo v posamezniku ter učinke merijo v ljudeh, ne v dogodkih. Dogodki so v tem primeru sekundarnega pomena.«

 

{gallery}galerije/10/matejnikodem{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1