V Budimpešti o slovenski civilni družbi

Objavljeno: 23. maja 2011

no image

bodapest020. in 21. maja 2011 je v okviru madžarskega predsedovanja EU v Budimpešti potekala mednarodna konferenca z naslovom Structures and Futures of Europe. Predstavnik Socialne akademije, Matej Cepin, je na njej predstavil rezultate raziskave »Have our dreams come true?«, v okviru katere je skupina strokovnjakov raziskovala stanje civilne družbe v Sloveniji.

Namen raziskave je bil ugotoviti, o čem so protagonisti in misleci slovenske demokratizacije v kontekstu civilne družbe sanjali ob koncu 80-ih let prejšnjega stoletja ter ali so se te sanje po 20 letih demokracije uresničile. Raziskava je sočasno potekala v sedmih državah Srednje in Vzhodne Evrope, poleg Slovenije še na Madžarskem, Češkem, Poljskem, Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji. V vsaki državi je bilo izvedenih 800 obsežnih telefonskih anket, 30 intervjujev s predstavniki civilne družbe ter 4 fokusne skupine.

Zaključke raziskave je težko strniti v nekaj povedi. Iz poročila pa je moč razbrati, da so pod pojmom »civilna družba« slovenski misleci pred 20 leti sanjali predvsem spremembo političnega sistema. Zelo redki pa so bili tisti, ki so ob tem razmišljali tudi o formaciji državljanov za življenje v demokraciji. »Sanjali smo demokracijo, ne pa demokratov.«

Konferenco sta organizirala Madžarsko združenje za politično znanost in Central European University. Raziskavo Have our dreams come true pa je podprla fundacija CEE Trust – Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

{gallery}galerije/11/budapest{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1