V Nazarjah potekala 2. narodna konferenca o mladinski pastorali

Objavljeno: 23. marca 2015

Socialni akademiji je v sodelovanju z Medškofijskim odborom za mladino organizirala 2. Nacionalno konferenco o mladinski pastorali. Pod naslovom Koga slišim, kako odgovarjam? Je od 12. do 14. marca potekala v fančiškanskem samostanu Nazarje. Udeležilo se je je več kot 30 mladinskih in pastoralnih delavcev iz vse Slovenije, v prvi vrsti pa je bila namenjena nosilcem mladinske pastorale po škofijah, redovih in v laiških združenjih.

Namen konference je bil dvojen. Organizatorji konference so želeli najprej med seboj povezati nosilce mladinske pastorale ter s tem prispevati k večjemu medsebojnemu sodelovanju. Drugi namen pa je bil nadgraditi skupne temelje mladinske pastorale v Sloveniji, ki so bili nazadnje postavljeni leta 1999. Način življenja mladih se je v zadnjih 16 letih močno spremenil, spremembe pa je opaziti tudi v Cerkvi.

Prvi del konference je bil namenjen sedanjosti. Udeleženci so v tem delu odgovarjali na vprašanja, katere so temeljne potrebe mladih danes, kako se te kažejo, kako nanje odgovarjamo in kakšen naj bo lik nosilca mladinske pastorale, da bo pri svojem delu uspešen. Poleg dveh video intervjujev ter obiska direktorja Urada RS za mladino mag. Petra Debeljaka se je udeležencev močno dotaknilo predavanje salezijanca iz Zagreba, študentskega duhovnika don Damirja Stojića o načelih nove evangelizacije.

V drugem delu so udeleženci spregovorili o preteklosti mladinske pastorale v Sloveniji v zadnjih desetletjih. Na okrogli mizi so Branko Cestnik, Štefan Kržišnik in Rafo Pinosa med drugim menili, da je imel vzgojno-pastoralni model, za katerega smo se odločili leta 1999 in ga skušali od takrat naprej tudi izvajati, nekaj šibkosti. Z današnjimi očmi je mogoče videti, da je šla mladinska pastorala v tem času preredko na obrobje. Premalo je bilo tudi načrtnega dela z nosilci, še posebej je bila zapostavljena njihova vloga oznanjevalcev.

V tretjem, zaključnem delu konference, pa so se udeleženci dotaknili prihodnosti. Uvodničar škof dr. Anton Jamnik je navzoče povabil k misijonski drži. Tone Česen je podal nekaj statističnih podatkov o mladini, iz katerih je razvidno, da med mladimi upada predvsem osebna vera. Udeleženke in udeleženci pa so na podlagi slišanega v daljšem procesu opredelili nekatere prioritete nadaljnjega razvoja mladinske pastorale.

Video prispevka predavanj don Damirja Stojića in p. Branka Cestnika:

 

Tags: , , , , , , ,


2 Responses to V Nazarjah potekala 2. narodna konferenca o mladinski pastorali

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1