V Postojni o prispevku mladinskega dela k razvoju lokalne skupnosti

Objavljeno: 28. marca 2014

Mladinska mreža MaMa je v četrtek, 27. marca 2014 v Mladinskem centru v Postojni pripravila okroglo mizo z naslovom Mladinsko delo kot del trajnostnega razvoja lokalne skupnosti.

Med ostalimi gosti je na okrogli mizi nastopil tudi direktor Socialne akademije, Matej Cepin. V svojem prispevku je poudaril, da je za trajnostni razvoj nujno, da se zavedamo skupnih pašnikov, v katerih živimo.
Koncept skupnega pašnika je eden od temeljnih konceptov trajnostnega razvoja. Govori o tem, da imamo v vseh skupnostih, v katerih prebivamo (država, občina, družina, delovni kolektiv, mladinska organizacija …) določene skupne vire, do katerih moramo čutiti dovolj odgovornosti, da jih pretirano ne izčrpamo. Takšni skupni viri so lahko finance, zemlja, medsebojno zaupanje, medosebni odnosi, znanje in drugi.

Mama»Mladinsko delo predstavlja tiste vmesne skupnosti med družino ali prijateljsko klapo na eni in javnimi skupnostmi (občina, država) na drugi strani,« je poudaril Cepin. Velike skupnosti imajo težavo pri prevzemanju odgovornosti. V (pre)velikih skupnostih le težko vidimo celoto in jo vzamemo za svojo. Male skupnosti pa ne omogočajo dovolj kakovostne izkušnje soustvarjanja z drugačnimi. Zato je mladinsko delo poleg družine in šole tretji partner pri socializaciji mladih.

Na okrogli mizi so nastopili še:

  • Katja Jordan, strokovna sodelavka za področje mladih v Mladinskem centru Postojna,
  •   Anita Krajnc, pomočnica župana za urbanizem in prostor v Občini Postojna in
  • Tadej Beočanin, načelnik zveze Tabornikov Slovenije ter vodja več projektov vzpostavitve mladinskih struktur v občini Ajdovščina.

Jedro razprave okrogle mize se je osredotočalo okoli vprašanja sodelovanja mladih in odločevalcev na lokalni ravni. Mladi iz publike so med drugim izrazili ogorčenje, da na občini ne najdejo pravega poslušalca. Ne strinjajo se tudi s politiko prenosa pristojnosti za mladinsko delo in mladinsko politiko na javne zavode. »Izzive na področju mladine znamo reševati sami,« trdijo, »ne želimo, da jih rešujete namesto nas, ampak nam omogočite okolje, v katerem jih bomo lahko reševali sami, v sodelovanju z vami, odločevalci.«

Preberite zaključke s posveta, ki jih je na svoji strani objavila Mladinska mreža MaMa.

/Foto: MaMa, MC Postojna/

Tags: , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1