Krščansko gledališče – iluzija ali stvarnost?

Objavljeno: 8. novembra 2010

no image

 Socialna akademija vas vabi:

Krščansko gledališče – iluzija ali stvarnost?

Četrtek, 18. 11. 2010 ob 19. uri v Jožefovi dvorani v Duhovnem središču sv. Jožefa

0teatre-principal

Kako se slovenski kristjan počuti v gledališču danes? Ali današnje gledališko dogajanje lahko zadovolji njegovo potrebo po duhovnem? Koliko gledališkega naboja v sebi skriva Evangelij? Spraševali se bomo ali krščansko gledališče lahko oznanjuje na način izpovedovanja in  problematiziranja. Ali gre s tem v dialog s širšim svetom kulture. Ne sme pa biti gledališče preoblečena pridiga ali kateheza.

V pogovoru bodo sodelovali:

 • Gregor Čušin, dramski igralec in režiser,
 • p. Branko Cestnik, umetnostni kritik,
 • Milan Knep, voditelj Medškofijskega odbora za kulturo.

Grška dramatika je izhajala iz grškega duhovnega in filozofskega izročila. Evropsko kulturno dediščino so zaznamovale keltske, germanske, praslovanske in druge mitologije. Tudi sodobna umetnost nosi pečat različnih idejnih usmeritev, nazorskih opredelitev in se pogosto spogleduje s kitajskimi, indijskimi, južnoameriškimi in drugimi duhovnimi izročili.

Zato si postavljamo vprašanje, kakšen je lahko odnos med umetnostjo in evangelijem danes: Ali je mogoče in smiselno govoriti o izvirno krščanski umetnosti? Kajti kultura nikoli ni samo estetika, ampak tudi medij, ki posreduje družbena, duhovna, etična, zgodovinska in druga sporočila. Če se umetnost dotika vsega, kjer se nahaja človek, zakaj bi bila potem v umetnosti vprašljiva navzočnost krščanskih prvin, kot menijo nekateri. Včasih je videti, da nič, kar vnaša krščanski horizont razmišljanja, ne more biti umetnost. Ta večer bomo skušali izostriti vprašanje, ali je mogoče govoriti o krščanskem gledališču.

meac_youth_4c_sl  mlogotip_movit       mlogotip_gd_ek_mva

 

Vabilo za avdicijo

Vsi, ki se boste čutili nagovorjene, boste imeli že ta večer priložnost za prijavo na avdicijo za gledališko skupino, ki jo bo vodil Gregor Čušin predvidoma ob sobotah dopoldne od decembra naprej v sodelovanju s Socialno akademijo.

K sodelovanju vabimo:

 • posameznike, ki bi se radi izoblikovali v gledališke igralce,
 • pisce, ki bi želeli oblikovati gledališka besedila za igro.

Skupina je namenjena pripadnikom vseh generacij, njen namen pa je usposabljati amaterske igralce ter v prihodnosti pripraviti gledališko predstavo.

Prijave sprejemamo do 1. 12. 2010

Datum avdicije bo objavljen naknadno. Skupina je namenjena pripadnikom vseh generacij, njen namen pa je usposabljati amaterske igralce ter v prihodnosti pripraviti gledališko predstavo.
 

Ob prijavi navedite naslednje podatke:

 • ime in priimek,
 • naslov bivališča,
 • datum rojstva,
 • status (študent, zaposlen, .. ),
 • izkušnje z gledališkega področja,
 • prijavlja se za igralec / pisec,
 • kontaktni podatki (tel. številka, elektronski naslov).

Vabljeni k prijavi na avdicijo.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1