Vabljeni k ogledu: Kratki dokumentarci udeležencev projekta Ustvari dokumentarec

Objavljeno: 12. februarja 2019

Ustvari dokumentarec je triletni projekt, v katerem mladi udeleženci preko ustvarjanja lastnega produkta – kratkega dokumentarnega filma – spoznavajo tako osnove multimedije kot se soočajo tudi s pripovedovanjem zgodb in s predstavitvijo idej, ki se njim samim zdijo pomembne.

V tretjem letu trajanja projekta so udeleženci napisali, posneli in zmontirali pet kratkih dokumentarnih filmov, ki si jih lahko ogledate spodaj.

V okviru projekta, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana, je nastala tudi spletna stran, kjer je zbrano celotna vsebina usposabljanj in s katerim si lahko bodoči ustvarjalci dokumentarcev pomagajo pri svojih začetkih  – ali pa da morda osvežijo svoje znanje pri nadaljnjih projektih. Vabljeni k ogledu!

Doba plastike

Plastika – si lahko sploh prestavljamo življenje brez nje? Dokumentarec izpostavlja vseprisotno uporabo plastike in s tem povezano produkcijo plastičnih odpadkov in odpira vprašanje kako so nekoč in kako bi danes živeli brez plastike.

Dokumentarec so ustvarili Ana Šimenc, Niki Čop, Valentina Čermelj, Jelena Prijić, Mik Kovačič in Jaka Kus.

Reja golobov pismonoš

Dokumentarec o Jožetu Kosu, golobarju, ki se ukvarja z rejo golobov pismonoše. Popelje nas v svet redkega, a zanimivega hobija vzreje golobov.

Dokumentarec so ustvarili Urška Bizjak, Maja Rom in Tina Šturm.

Novinar na razpotju

O poklicu novinarja in o novinarstvu v svetu, kjer na internetu lahko piše in objavlja vsak. O razliki med novinarstvom in blogerstvom ter o razliki med tradicionalnimi mediji in odprtim svetom svetovnega spleta se pogovarjata novinar in blogerka.

Dokumentarec so ustvarili Medard Kržišnik, Kaja Strniša, Domen Rakovec in Aleksandar Popov.

Svajperji

O odraščanju mladih ter o razvoju subkultur pri mladih. Danes, ko veliko komunikacije poteka preko interneta – kako to vpliva na mlade, na razvoj njihovih subkultur?

Kakšen je svet mladih in mladinskega dela dandanes? Lahko mladi danes najdejo svoj prostor zase tudi kje drugje kot na medmrežju? In kam spadajo svajperji – lahko o njih rečemo, da so tudi  subkultura?

Dokumentarec so ustvarili pripovedovalka Jasna Babić in ekipa, v kateri so sodelovali Marija Mija Keserović, Barbara Robek, Vida Habjanič, Jurij Pišljar, Medard Kržišnik, Jan Šuštar, Gašper Meden, Darinka Keserović, Tina Drobež, Nuša Bernot ter igralci Nina Aničić, Primož Glavič, Jo Zornik, Vesna Tkalec in drugi.

Migranti

Dokumentarec podaja svež pogled na zadnji čas precej aktualno temo v naši družbi – gre za vprašanje migrantov. Predstavljen je pogled dr. Primoža Kraševca na to vprašanje, ki pravi, da migrante na trgu delovne sile večinsko prebivalstvo vidi kot konkurenco, kar spodbudi tudi negativne čustvene reakcije, v nadaljevanju pa odpre še druge problematike današnje globalne ekonomije v povezavi s razvojem Sveta ter s tem povezanimi migracijami.

Tags: , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1