Večer z dr. Francetom Rodetom inovatorjem iz Silicijeve doline

Objavljeno: 25. oktobra 2012

V sredo 24. oktobra 2012 sta Fakulteta za poslovne vede in založba Družina v okviru ciklusa predavanj, imenovanih »i³ (i na tretjo potenco) – inovativnost & interdisciplinarnost & internacionalnost«, gostila dr. Franceta Rodeta, inovatorja in enega izmed pionirjev nastanka Silicijeve doline. Pogovor z dr. Rodetom sta vodila doc. dr. Žiga Andoljšek, prodekan Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu, in Tone Rode z založbe Družina. Tokratni dogodek je potekal v soorganizaciji z Gospodarskim klubom Nove Slovenije, Socialno akademijo in Združenjem krščanskih poslovnežev Slovenije.

 Dr. Rode je v svojem nagovoru v polni galeriji Družina predstavil pričetke razvoja industrije polprevodnikov in prvih integriranih vezij na območju nekdanje doline Santa Clara, ki je potekalo pod okriljem Fredericka Termana, prejemnika mnogih uglednih odlikovanj in predstojnika inženiringa na univerzi Stanford, ki je vzpodbudil številne strokovnjake in doktorande k razvoju lastnih podjetij s področja polprevodniške industrije. Poseben poudarek je dr. Rode namenil ustanoviteljema podjetja Hewlett-Packard (HP), ki sta ga angažirala v skupino razvijalcev prvega žepnega kalkulatorja, kjer je aktivno sodeloval.

Dr. Rode je predstavil t.i. poslovni model HP-Way, kar bi v prevodu pomenilo, »na HP-jev način«, ki je po njegovem odločilno prispeval k uspehu podjetja Hewlett-Packard. Koncept temelji na kulturi osebne odgovornosti do sebe in okolice, v kateri živiš in delaš. Za koncept HP-Way je značilen minimalen nadzor zaposlenih in fleksibilen delovni urnik. Poudaril je pomen razvoja in povezave med znanostjo in podjetji kakor tudi pomen kreativnega okolja za vzpodbujanje zaposlenih k vlaganju naporov v produktivno delo. Kot zgled je ponovno ponudil podjetje HP, kjer je HP vedno težil k produkciji, ki bo kot rezultat ponudila nekaj novega, kar bo porajajo novo produkcijo.

Sledila je zanimiva razprava z udeleženci srečanja. Predvsem se je gibala v iskanju odgovora na vprašanje, kako potegniti potencial iz Slovencev, da bi lahko premaknili razvoj gospodarstva naprej, oziroma kakšno okolje potrebujemo, da bi tiste z najboljšimi potenciali zadržali doma. Dr. Rode je potrdil, da ni enoznačnega odgovora na to vprašanje, in da si je treba prizadevati za to, da bodo ljudje hodili v tujino nabirati nova znanja in izkušnje, saj je konec koncev tudi sam svoj uspeh dosegel v tujini.

Dr. Rode je s svojim zgledom, sproščenostjo in odkritostjo pokazal, da je gospodarski uspeh možen ob odgovornem delu in vlaganjih, pri čemer se je treba zavedati širših družbenih učinkov svojih prizadevanj in si prizadevati za družbeno odgovorno vedenje, ne podjetij, temveč posameznikov v podjetjih. Ponudil pa je tudi nekaj novih idej, ki bodo krojile prihodnost, kar je bilo še posebej zanimivo za udeležence iz tehničnih področij, pa tudi poslovnežev, pred katerimi bo izziv take izdelke prodati.

Fakulteta za poslovne vede

 

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1