Vrednotenje leta mladih

Objavljeno: 13. oktobra 2009

no image

V šolskem letu 2008/2009 je v Cerkvi na Slovenskem potekalo pastoralno leto mladih, katerega namen je bil krepitev nosilcev mladinske pastorale. V okviru leta mladih se je v preteklem šolskem letu zvrstilo kar nekaj aktivnosti, v mnogih med njimi (moderacija načrtovanja, rubrika Priča.si v mesečniku Ognjišče, seminarji in srečanja mladinskih delavcev,…) pa je sodelovala tudi Socialna akademija.
Z namenom vrednotenja leta mladih je v sredo, 14. oktobra, v domu Sveti Jožef v Celju potekalo srečanje predstavnikov vseh šestih slovenskih Škofijskih odborov za mladino.

Poldnevno srečanje je imelo dva cilja: (1) ugotoviti, kaj nam besedna zveza in temeljni namen leta mladih: »krepitev nosilcev mladinske pastorale« pomeni zdaj, ter (2) ugotoviti dolgoročne učinke leta mladih.

Krepitev nosilcev mladinske pastorale razumemo v kadrovskem, formacijskem, timskem in sodelovalnem smislu. Zato je na začetku posveta Gregor Kunej spregovoril o kadrovanju in formaciji nosilcev, Matej Cepin pa o njihovem timskem delu in medsebojnem sodelovanju. Kot tretji govornik je nastopil škof dr. Jurij Bizjak s prispevkom Priložnosti in ovire za prevzemanje odgovornosti mladih v Cerkvi. Prispevkom je sledila živahna razprava, ki je izzvenela v pozivu k refleksiji in razmisleku o tem, kaj današnje generacije mladih resnično potrebujejo ter v Slomškovem geslu: »Če hočeš druge vneti, moraš najprej sam goreti!«

Drugi del je zaznamovala podrobnejša evalvacija zastavljenih ciljev. Iz nje izhaja, da je bila kljub vsem vloženim naporom komunikacija med ključnimi akterji in s tem poznavanje ciljev še vedno prešibko, da bi jih lahko učinkovito uresničevali. Udeleženci pa smo bili enotni, da je potrebno s procesom načrtovanja na področju dela z mladimi nadaljevati tudi v prihodnje.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1