Zasvojenost mladih z internetom

Objavljeno: 22. aprila 2009

no image
V sredo, 22. aprila 2009, ob 20. uri na 42. Grajskem večeru z naslovom Zasvojenosti mladih z internetom, smo poslušalcem predstavili problematiko o zasvojenosti. Zaradi omenjene nevarnosti, ki na nas prežijo od zunaj, so lahko z neprimerno ali pretirano rabo interneta nevarni sami sebi. V zasvojenost vodi pretirana uporaba interneta, zato smo povabili strokovnjaka za zdravljenje zasvojenosti, dr. Bernarda Špacapana.

Ukvarja se predvsem z zasvojenostjo in z igrami na srečo. Izvedeli smo, da se širijo tri oblike zasvojenosti igranja, to so loterije, karte srečke in on-line (internetne igre). G. Špacapan je povedal, da je zasvojenost več kot odvisnost. V današnjem svetu, enostavno ni več možno živeti brez interneta. Ali je res? Bodoče generacije ne bodo mogle brez tega živeti. Internet je postal kot hrana, postalo je del našega vsak dana. Pri terapiji je naš cilj abscinenca, če je alkoholik ne sme več pit: če igra na srečo, ne bi več smel početi tega. Pri odvisnosti od interneta, je nemogoče zahtevati od človeka, da ga ne bo več uporabljal, zato je treba postaviti neka pravila, da to omejimo.
Odvisnost pomeni, da moram neko snov ali obnašanje vedno uporabljati  v vedno večji količini; izguba kontrole nad svojim obnašanjem. Zasvojenost je sprememba obnašanja, nastopi, ko človek neha opravljati stvari, ki so mu zelo všeč. Neki španec je rekel: užitek, ki ga dobimo preko nekaterih obnašanj oziroma snovi, je tako velik, da smo pripravljeni za dosežek tega iti preko pravil družbe. V primeru, ko  bi otroka poskušali odvrniti od interneta s tem, da ga odklopite, bo to še slabše, ker bo otrok iskal drugje kot npr. knjižnice, lokali z prosto uporabo interneta. Znaki zasvojenosti: agresivnost, razgrajanje, ne razume zakaj so mu postavljene ovire. Zelo pomembna je preventiva. Vzroki za zasvojenost se prepletajo predvsem v tehnologiji (telefoni, internet). V Sloveniji se čuti zasvojenost. Otroci pod 10. in 11. letom ne smejo biti sami na internetu, lahko le ob prisotnosti starejših.
G. Bernard Špacapan je na koncu omenil, da če ima kdo probleme z zasvojenostjo, je potrebno poiskati pomoč, ker se sami s tem zelo težko spopademo.
Dogodek smo popestrili z igranim prizorčkom na temo Zasvojenost z internetom.                    

Zapisnik projektne skupine študentov Socialne akademije, skupina Akadem’ci: Sabina Šket, Silva Šivec, Klemen Ban, Marija Žnidaršič.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1