Želimo dialog! Pa res?

Objavljeno: 17. oktobra 2013

Mladi vse bolj drvijo v apatijo, kjer je zelo pogost izgovor: »Kaj bi se trudil, če ne bom nič dosegel.« Res priročno in včasih še kako res. Ne bom lagal, tudi meni samemu je ta tako vabljiva misel prešinila glavo v trenutni situaciji, s katero se srečujemo mladi po Sloveniji. Negodovanje celotne Slovenske družbe in visoka brezposelnost, s katero se trenutno soočajo mladi, niso ravno motivatorji, ki bi pomagali mladim, da se odločajo za prostovoljstvo ter aktivno državljanstvo.

Nedolgo nazaj mi je mag. Branko Cestnik govoril o tem, da je trenutna generacija mladih izgubljena generacija. Trenutno slabo gospodarsko stanje ter s tem povezano nezadovoljstvo naj bi namreč zatrlo zagnanost mladih k prispevanju v družbi ter prevzemanju zahtevnih in odgovornih nalog. Ko bo končno prišla možnost, da ravno ti mladih začnejo to delati pa jih bodo prehiteli mlajši in bolj zagnani predstavniki generacije za njimi. 

Tudi sam se v trenutni situaciji večkrat sprašujem o svojem poslanstvu ter ciljih, ki naj bi jih mlad človek mojih let že imel. Pa vendar večkrat zatavam v temo in ne vem kako naprej. Z namenom odkrivanja rešitev ter želje po tem, da najdem svoje mesto v družbi sem se zapodil v delo na področju aktivnega državljanstva. Delo mi ne nudi posebnih materialnih dobrin, ki bi me motivirale za to. Kje je torej fora?

Razlog je preprost – spreminjati družbo na bolje. S tem namenom sem se odločil pridružiti tudi Socialni akademiji, kjer trenutno pomagam v manjšem obsegu in prav tu se mi je ponudila možnost za obisk Poljske in dogodka imenovanega Dialogue Wanted!

Tu sem spoznal, da lahko družbo delamo mladi boljšo v evropskem in celo svetovnem obsegu. Po celem svetu imajo namreč mladi probleme s socialno vključenostjo in svojo participacijo v družbi. Kamorkoli gredo in česarkoli se lotijo, vedno jim ljudje ponujajo nekaj v zameno zato, da se jih čim prej rešijo. Vendar naloga mladih ne sme biti samo pripravljati projekte ter zanje iskati sponzorje. Naloga mladih je iskati partnerje v družbi ter jo  s tem izboljševati. Naloga mladih je iskati ljudi in inštitucije, ki jim bodo pomagale, da se bo njihov glas slišal. Naloga mladih je, da so vidni.

Tekom dogodka na Poljskem nam je vsaj nekaj od tega uspelo. Preizkusili smo se pri »spopadu« z gospodarstvom, državnimi inštitucijami ter ostalimi nevladnimi organizacijami. Iskali smo načine, kako ravno predstavnike teh treh sfer prepričati, da bodo naši partnerji ter sooblikovalci naših politik – in ne samo tisti, ki nam dajo določene stimulanse, da delamo tisto, kar lahko naredimo tudi brez njih. Na dogodku smo udeleženci prav tako spletli medsebojne vezi, ki nam bodo pomagale za izvedbo projektov na nadnacionalni ravni.

In ko se ob koncu takega dogodka mlad človek vpraša zakaj prav to počne… zakaj je prav on toliko neumen, da gre na Poljsko in da se gre aktivno državljanstvo med tem ko s tem »itak ne bo nič dosegel«… je odgovor zelo preprost:

  • Zato ker hočem dialog.
  • Ker nočem odnosa kjer bo nekdo kot Bog.
  • Ker na mladih svet stoji – ne boj se dati jim priložnosti.
  •  Smisel najdejo zelo lahko – le ponudi jim roko.

Fotografije

Jaka Matičič

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1