Zemljanke, stari Slovani, kvasenica in rdečka

Objavljeno: 2. septembra 2014

Izkustveno doživljanje slovenskih krajev nas je v nedeljo, 31. 8. 2014, peljalo na štajerski konec.

DSC_0333V Veržeju nam je Urška Vidmar pripravila program, ki nas je popeljal več stoletij nazaj, v čas naselitve naših prednikov. Pričakala nas je stara slovanska dobrodošlica s pomakanjem odlomljenega kruha v sol. V zemljanki, napol v zemljo vkopanem bivališču, pokritem s slamo, smo uspešno rešili kviz o naseljevanju Slovanov in znamenitostih Prlekije DSC_0310ter ubrano odpeli najbolj znano ljudsko pesem s tega konca Slovenije (Fse kaj lazi po tem sveti). Občudovali smo, kako je Marijanišču Don Bosco inovativno uspelo ostanke naše pradavnosti vključiti v sodobno turistično ponudbo.

Nato smo se razdelili v dve skupini: bolj praktično usmerjena polovica je iz slame izdelovala svoje zemljanke, možgančkasti del pa je reševal uganke o slovanskih jezikih. Razgledali smo se po Centru DUO, DSC_0401ki ustvarjalno ohranja stare obrti slamokrovstva, lončarjenja, tkalstva, vezenja.

Za konec smo zagrizli v slastno prleško kvasenico in se odžejali z domačim jabolčnim sokom in rdečko (za vse, ki ne veste: to je zloglasna domača šmarnica).

Hvala Urški za domiselno pripravljen program in uspešno izvedeno izkustvo prelepe Prlekije.

Oglej si fotogalerijo našega prleškega dneva.

Tags: , , , ,


One Response to Zemljanke, stari Slovani, kvasenica in rdečka

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1