Zvonka Špec: Že zaradi enega bolj srečnega posameznika je svet lepši za vse

Objavljeno: 21. decembra 2015

“S trebuhom (dobesedno, saj se odpravlja na porodniško) – ne za kruhom – ampak za novimi življenjskimi podvigi” se od nas poslavlja Zvonka Špec, ki je pri nas 3 mesece delovala v multimedijskem centru preko javnih del. Zvony je ena najbolj “skuliranih” žensk sploh, ki je vestno in urno snemala, montirala, izvajala delavnice “10 ključnih stvari” in še kaj bi se našlo. Pred odhodom se ni mogla izmuzniti še zaključnemu intervjuju.

Se lahko na kratko predstaviš?

Ime mi je Zvonka, po izobrazbi uni. dipl. teologinja, primarno iz Laške občine, že deseto leto v Ljubljani, prekvalificirana v snemalko in montažerko.

Kako si spoznala Socialno akademijo?

Na Zavodu za zaposlovanje so mi svetovali, da se naj vključim v katero izmed organizacij kot prostovoljka. Med drugim so omenili tudi Socialno akademijo, ki se ukvarja z mladimi, kar je blizu mojemu področju in dosedanjemu delu. Tako sem poslala povpraševanje in sedaj sem tu.

DSCN2061Katera izmed zadolžitev, ki jih opravljaš, te najbolj pritegne?

Montaža.

Zaposlena si preko javnih del. Kako gledaš na težko situacijo pridobitve zaposlitve za mlade? Kje vidiš rešitve? Kako naj se mlad človek, ki je soočen s negotovostjo prihodnosti?

Za nikogar ni lahko, vendar verjamem, da se vedno najde pot, če sta želja in volja. Na žalost se mi zdi, da zunanji dejavniki (družba, država, delodajalci) niso ravno najbolj naklonjeni mlademu človeku, ki išče priložnost in se želi razvijati. Gledanje na osebno korist, birokracija, individualizem in kapitalizem, ki so sami sebi namen, ubijajo radovednost in veselje.
Rešitev vidim v tem, da resnično delaš tisto, kar te veseli, ne glede na vse. Niso vsi rojeni za odvetnike in zdravnike, potrebujemo tudi vrtnarje, mehanike … Lažne podobe pa nam rišejo slike in ustvarjajo mnenje, da samo če si visoko izobražen in z dobro službo nekaj pomeniš.
In vedno se vse ustavi pri denarju in lastnini. Brez tega bi bilo veliko več srečnih ljudi. Iskali bi zadovoljstvo, ne pa korist.

Kaj bi si želela početi naprej v življenju? Kje se vidiš čez nekaj let?

DSCN2810Razno. Zdi se mi, da bi težko dolgo časa zdržala početi eno in isto stvar. Zanima me veliko stvari, brez problema se prilagajam, hitro se učim, hitro me stvar navduši. Mi pa rado zmanjka »potisne energije«, da se nečesa lotim. Delala bi z mladimi ali pa pisala knjige ali pa bi delal doktorat ali pa še kakšen študij ali pa bi bila kmetovalec ali pa tesar. Lepo bi bilo, če bi lahko bila doma in skrbela za družino. Samo to. Se prepuščam, se ne sekiram, kar bo pa bo. In bo dobro.

V kratkem boš postala mamica. Katere so skrbi in priložnosti, ki jih opažaš v današnji družbi in si jih želiš oz. ne želiš za svoje potomce?

Da je svet preveč materialistično usmerjen. Želim si, da bi moji potomci razumeli, da je svet mnogo večji od tega, kar vidimo, in obstajajo veliko pomembnejše stvari v življenju kot zgolj šolanje, zaposlitev, družbeno dogajanje, ipd. Skrbi me, da bi bili razvajeni in prestrašeni – prestrašeni v smislu, kaj se dogaja po svetu: revščina, terorizem, vojne …

Kaj se ti zdi pozitivna stvar pri Socialni akademiji in kje vidiš točke za napredek?

Prvo kolektiv. Nato delo z mladimi oz. tudi z ostalimi generacijami. Možnosti za mlade, da lahko preko raznih mednarodnih izmenjav potujejo, ustvarjajo, spoznavajo sovrstnike iz drugih držav. Multimedijske delavnice se mi zdijo super, tudi projekt 10 ključnih stvari. Vedno se da najti še kakšno dejavnost/delavnico, ki bi lahko pozitivno delovala na ljudi.

DSCN1750Kaj lahko take organizacije, kot je Socialna akademija, prispevajo v dobro družbe?

Upam, da preko vseh projektov in možnosti, ki jih Socialna akademija ponuja, dobimo kakšno osebo, ki je zaradi nove izkušnje bolj vesela. In že zaradi enega takega bolj srečnega posameznika je svet lepši. Za vse.

Zvony, hvala za tvoje modre besede in veliko veselja in vsega dobrega v novi življenjski pustolovščini ti želimo vsi s Socialne akademije.

Tags:


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1