Zvonko Bergant (2008): Slovenci med nacionalno in evropsko identiteto

Objavljeno: 21. februarja 2008

sak_do_03_slovenci_med_naci.jpg

sak_do_03_slovenci_med_naci.jpgDr. Zvonko Bergant je objavil več del s področja slovenske in evropske politične zgodovine 19. in 20. stoletja. V knjižici Slovenci med nacionalno in evropsko identiteto nakaže procese oblikovanja evropske identitete, oziroma nakaže njene zametke, ki presegajo klasično nacionalno identiteto.

Avtor poudarja, da je posameznik najprej vezan na nacionalno identiteto, biti mora najprej Slovenec, in šele nato lahko širše govorimo o evropski identiteti posameznika. Evropska identiteta je v procesu oblikovanja in zato ostajajo odprta še mnoga vprašanja, saj se Evropska unija danes sooča s številnimi globalnimi izzivi na gospodarskem, političnem in socialnem področju. Državljani morajo imeti jasno zavest o vrednotah, saj brez jasne identitete, kaj Evropa je, kaj je njena vrednostna podlaga, bo le-ta težko kredibilno zastopana doma in v svetu, še zaključuje avtor.

Knjižica s 24 stranmi je primerna tako za pedagoge in andragoge, kot tudi za zaposlene v nevladnih in drugih organizacijah. Možno jo je kupiti za simbolični prispevek 5 €.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1